toppbild mexiko 2016
Ett år efter jordbävningen

Den 4 till 6 september organiserade ett antal organisationer från civilsamhället en observations-kommission för att dokumentera och synliggöra förhållandena som de drabbade fortfarande lever under ett år efter den största jordbävningen på över 100 år i Mexiko. De deltagande organisationerna i observations-kommissionen bekräftar i sin rapport att situationen för de drabbade på Chiapas kust fortfarande är svår och kränkningar av rätten till utbildning och hälsa, vatten och sanitet kvarstår, liksom rätten till ett anständigt boende.

DSC_0003

Observations-kommissionen dokumenterar vittnesmål i ett av samhällena. Foto: SweFOR México

Den 7 september 2017 skakade en jordbävning (8,2 på richterskalan) Chiapas kust och delstaten Oaxaca. Jordbävningen skapade stora skador och påverkade människorna boende i området: Mer än 80 tusen boenden skadades och även infrastruktur såsom skolor, sjukhus, vattentankar och avloppssystem. Medlemsorganisationer i Red TDT (”Red Nacional de Organismos Civiles de Derechos Humanos Todos los Derechos para Todos y Todas”), bland annat människorättscentret Digna Ochoa, medföljda av SweFOR México, organiserade en observations-kommission för att dokumentera hur situationen ser ut ett år efter jordbävningen.

Lyssnar på vittnesmål från befolkningen i ett av samhällena på Chiapas kust. Foto: SweFOR México

Tusentals familjer utan ersättning

Under de två dagarna besöktes fyra samhällen i kommunerna Tonala och Pijijiapan för att träffa familjer påverkade av jordbävningen. De vittnade om sina upplevelser och visade de svåra boendeförhållanden de fortfarande lever i. Flera kvinnor påpekade att de fortfarande inte blivit tilldelade den ersättning de blivit lovade av staten för förlusten av sina hus. På grund av detta har det blivit tvungna att stanna upp rekonstruktionsprocessen, då det inte har tillräckligt med pengar för att betala för material och hantverkare.

Ett av husen som skadades under jordbävningen, fortfarande utan rekonstruktion. Foto: SweFOR México

Besök för att dokumentera ett skadat hus. Foto: SweFOR Méxiko

Flera påverkade av jordbävningen rapporterar att de mottagit ett dokument från myndigheterna om ekonomiskt stöd, men på grund av statens felaktiga registrering av drabbade har de inte fått det stöd som utlovats. Enligt människorättscentret Digna Ochoa är nära 8000 familjer utan något ekonomiskt stöd från mexikanska myndigheter.

En man från samhället Gustavo López i Pijijiapan säger:

Mitt hus är totalförstört, men tjänstemännen från ”Secretaria de Desarollo Agrario, Territorial y Urbano” (motsvarigheten till Näringsdepartementet i Sverige) gav mig bara en ersättning för partiell förlust och med detta kan jag inte återuppbygga mitt hus. Därför bor jag fortfarande i köket, för det är den enda delen av huset som inte rasade.

Komissionen besökte också samhällen där man tillsammans har skapat en konstruktionsprocess, inte bara för att rekonstruera boendena utan även för att stärka banden och samarbetet inom samhället, under medföljning av Digna Ochoa och andra organisationer specialiserade på vatten och huskonstruktion.

”I sådana här processer räcker det med mindre ekonomiska ersättningar eftersom effektiviteten höjs genom det kollektiva arbetet. Detta samarbete stärker även relationer och man omvänder de negativa effekterna av jordbävningen till något positivt.” Säger Nataniel Hernandez, människorättsförsvarare i Digna Ochoa.

Ett av de nya husen, del av det oberoende kollektiva rekonstruktionsprojektet. Foto: SweFOR

Mer än ett hus: kvinnornas roll i rekonstruktionsprocessen

I alla samhällen som besöktes observerade vi ett stort deltagande av kvinnor. I deras berättelser framträder det hur jordbävningen inte bara representerat materiell förlust utan har också tvingat dem att byta livsstil, vilket har skapat emotionell och ekonomisk skada. Flera berättar hur de har varit tvungna att omorganisera sig för att ta hand om sina barn, andra berättar hur de har mobiliserat sig för att kräva den ersättning de har rätt till.

För kvinnorna är förlusten av sina hem också förlusten av det utrymme där de tillbringar större delen av sitt liv. Det är också i hemmet som de vanligtvis genererar sin inkomst och det är därför kvinnorna har organiserat sig mer för att kräva ersättning för rekonstruktionsprocessen. Dessutom är hemmet, på grund av könsrollerna, kvinnornas ansvar och därför har uppgiften att rekonstruera husen fallit på dem, vilket har skapat en ökad arbetsbelastning och stress

Jazmine Hernandez från Digna Ochoa

Efter att ha dokumenterat förhållandena som befolkningen på kusten fortfarande lever i ett år efter jordbävningen, ber organisationerna som är del av observations-kommissionen att den nya regeringen (efter det nationella valet i juli i år) svarar på de behov befolkningen har och att de skapar en effektiv mekanism för att försäkra en rekonstruktionsprocess som säkerställer ett värdigt liv för de drabbade.

Presskonferens för att redogöra det som dokumenterats under observationsmissionen. Foto: SweFOR México

41271553_1958710877520608_3547786756231266304_n

Deltagande i observationsmissionen. Foto: Red TDT

Kristna Fredsrörelsen i Mexiko 2017-2018