toppbild mexiko 2016
Vi välkomnar Valentina och Alejo till teamet i Mexiko!

För två veckor sedan anlände två nya fredsobservatörer, Alejo och Valentina till teamet i Mexiko. De har haft två veckor fyllda av möten, ny information och besök samt tid för att lära känna kontexten, medföljda organisationer liksom de andra i teamet. I följande inlägg är det dags för er att lära känna dem lite bättre.

DSC_0033

Valentina och Alejo. Foto: Victoria Särnhult

Valentina kommer ursprungligen från Italien men har de senaste åren arbetat och vart bosatt i Guatemala. Sedan tonåren har hon varit involverad i sociala rörelser i Italien, där motiveringen har varit att vara el del av sociala förändringar genom gräsrotsorganisationer.

Under flera år fortsatte Valentina på denna väg, som förde henne till Guatemala där hon arbetade som internationell medföljare (fredsobservatör) för organisationen Peacebrigades International (PBI) och därefter arbete för Internactional Proteccion. Under sina år i Guatemala lärde hon sig mycket både privat och profesionellt.  Bland annat kontakten med urbefolkningen Maya fick henne att ändra sin syn på livet och tillvaron och fick henne att komma i kontakt med naturen och det spirituella.

Motivationen som tog henne till San Cristobal de las Casas är att fortsätta sin personliga och professionela utveckling i regionen. För Valentina är det väldigt viktigt att känna sig bekväm i sin roll som utländsk arbetande med Mänskliga Rättigheter. Rollen som fredsobservatör går ihop med henne syn om internationell solidaritet, där hon kan utnyttja sin nationalitet utan att bland sig in i arbetet i lokala sociala rörelser.

DSC_0028

Valentina. Foto: Victoria Särnhult

Alejo kommer från Madrid, Spanien och beskriver sig själv som en socialt medveten person som är orolig över de orättvisor som sker i världen. Den känslan liksom sitt intresse av att hjälpa andra männsikor fick honom att plugga psykologi. Efter flera års jobb och volontärarbete i Madrid beslutade han sig för att fortsätta både sin personliga och profesionella utveckling, i Centralamerika, närmare bestämt Honduras.

I Honduras arbetade han för PeaceBrigades Internactional (PBI), som medföljer människorrättsförsvarare. Där lärde han sig mycket om kontexten och de olika verkligheterna som finns i regionen.

 ”Civilsamhället har all kapacitet för att skapa förändringar, även i länder som är så ojämlika och osäkra, personer kan och måste vara motorn i förändringen” säger Alejo.

Det var den inställningen och visionen  som tog honom till Kristna Fredsrörelsen i Mexiko. Rollen som fredsobservatör känner han är ett passande sätt för en utlänning att kunna stödja de Mänskliga Rättigheterna.

DSC_0006

Alejo Foto: Victoria Särnhult

 

Valentina Caprotti och Alejandro Martín Cuñarro, Fredsobservatörer för Kristna Fredsrörelsen i Mexiko