toppbild mexiko 2016
EU sätter ner foten i förhandlingarna om det nya handelsavtalet med Mexiko
President Enrique Peña Nieto i samtal med representanter från EU. Foto: CC Presidencia de la República Mexicana

President Enrique Peña Nieto i samtal med representanter från EU. Foto: CC Presidencia de la República Mexicana

Sjutton år efter att handelsavtalet mellan Mexiko och EU trädde i kraft omförhandlar de två parterna nu avtalet. Oroliga röster har höjts från det mexikanska civilsamhället om eventuella bakslag i arbetet för mänskliga rättigheter. Nu har EU satt ner foten och ställer höga krav på regeringen innan ett nytt avtal kan skrivas på.

Den 8 december 1997 skrevs ett handelsavtal mellan EU och Mexiko. Nu, tjugo år senare, är det dags att omförhandla avtalet som inte bara innefattar frihandel utan även politisk dialog och bistånd. Medan förhandlingarna gick framåt höjdes oroliga röster från det mexikanska civilsamhället som menade att det skulle kunna få negativ effekt på de mänskliga rättigheterna i landet.

I början av juni gick 129 civilsamhällsorganisationer tillsammans ut och uttalade sig emot avtalet. De menade att ett tydligt kommersiellt fokus skulle förvärra situationen för de mänskliga rättigheterna i landet och fördjupa en redan svår våldssituation. Kristna Fredsrörelsen presenterade sina farhågor i ett brev till EU:s handelskommissionär, Cecilia Malmström, och skickade ut ett nyhetsbrev med temat mänskliga rättigheter och företag strax därefter.

EU ställer krav till regeringen

Nu fastslår också EU-parlamentariker att det kommer att bli svårt att skriva på ett nytt avtal om situationen i landet inte förbättras.

De måste förklara vilka framsteg som har gjorts i fråga om de 43 försvunna studenterna i Ayotzinapa, morden på journalister, arbetet mot straffrihet och korruption, och demokrati, sa EU-parlamentarikerna enligt dagstidningen La Jornada.

EU-parlamentarikerna menar att omförhandlingarna inte kommer att bli enkla och säger att de kommer att kräva den mexikanska regeringen på resultat inom dessa områden innan de skriver under ett nytt avtal. De hyllar nya lagändringar för att bekämpa problemen, men tillägger:

Det är en sak att ha dem på papper, men en annan sak hur pass väl de fungerar.

Många människorättsförsvarare och journalister i Mexiko lever under ständiga hot på grund av deras arbete. Organisationen Front Line Defenders registrerade tjugosex mördade människorättsförsvarare under 2016 samtidigt som landet är ett av de farligaste länderna i världen för journalister att verka i med nya mord var och varannan vecka.


Philip Krook, fredsobservatör i Mexiko