toppbild mexiko 2016
Musik och manifestation till försvar av Moder Jord

För människorättscentret CDH Digna Ochoa har kampen för land och markrättigheter under de senaste åren kommit att bli ett av deras mest prioriterade arbetsområden. I söndags anordnade centret, tillsammans med flera andra organisationer, ett event i samhället Pijijiapan för att uppmana de närliggande samhällena att ansluta sig till försvarandet av regionens naturresurser. Något som flera menar idag hotas av storföretagens exploatering.

Deltagare i manifestationen Foto: Valentina Barchiesi

Deltagare i manifestationen Foto: Valentina Barchiesi

PIJII2

Deltagare i manifestationen Foto: Valentina Barchiesi

Kristna Fredsrörelsens fredsobservatörer närvarade under eventet som inleddes med en manifestation där hundratals personer i alla åldrar hade samlats i den tryckande värmen för att, med plakat och slagord, förmedla sina budskap; ”Nej till de storskaliga projekten som exploaterar vår region och ja till livet! ” 

Chiapas sydvästra kust, där CDH Digna Ochoa arbetar, är ett strategiskt område för storföretagens intressen då det är rikt på naturtillgångar. Flera projekt inom bland annat gruvdriften och byggande av vattenkraftsdammar är planerade eller redan pågående. Situationen ser liknande ut i resten av landet. Runt om i Mexiko kämpar samhällen och organisationer för att försvara sin mark från storskaliga ekonomiska projekt och exploatering. Denna kamp är förenad med många risker då det ofta finns starka ekonomiska intressen med i bilden. Människorättsförsvarare som jobbar med försvar av land och mark i Mexiko är en av de grupper som, enligt Amnesty Internationals senaste landrapport, får utstå mest hot och våld på grund av sitt arbete.

Med detta som bakgrund lanserades den nationella kampanjen Campaña Nacional en Defensa de la Madre Tierra y el Territorio – Den nationella kampanjen till försvar av land och Moder Jord. Kampanjen vill uppmärksamma konsekvenserna som utvinningen av naturresurserna lämnar bakom sig; förorenat vatten och mark  som blir obrukbar för folket som i generationer levt utav den. Människor som blir tvångsförflyttade och i värsta fall riskerar att förlora sina liv i kampen för att försvara sina rättigheter.

 

Söndagens aktiviteter i Pijijiapan var en del av den här kampanjen. Nataniel Hernández, medarbetare på CDH Digna Ochoa berättar att de som organisation har varit delaktiga i kampanjen sedan den först påbörjades.

Vi anser att detta är ett bra forum för att synliggöra situationen i våra samhällen, där vi kan dra nytta av att det är en nationell kampanj dit många kända personligheter anslutit sig, säger Nataniel Hernández.

Väl framme vid torget i Pijijiapan, där manifestationen avslutades, bjöds det på underhållning av Lengualerta och Panteón Rococó, som är två av de Mexikanska artisterna som har anslutit sig till den nationella kampanjen. Under dagen hölls även tal av  representanter från flera organisationer i regionen som arbetar med att synliggöra problematiken i deras samhällen.

Under eventen var budskapet från talarna och artisterna tydligt –  Anslut er till kampen för Moder Jord och folkets rättigheter! Detta är även vad medarbetarna i  CDH Digna Ochoa vill se som resultat;

Vi hoppas att mer folk kommer att ansluta sig till kampen efter dagens event säger Nataniel Hernández

Kristna Fredsrörelsen medföljer CDH Digna Ochoa sedan augusti 2014.

Artisterna tar bild med publiken efter konserten. Foto: Valentina Barchiesi

Artisterna tar bild med publiken efter konserten.
Foto: Valentina Barchiesi

Valentina Barchiesi, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Mexiko 2016-2017

 
Resúmen en español: El domingo pasado, los integrantes de CDH Digna Ochoa, en colaboración con otras organizaciones, organizaron una marcha y un acto cultural en Pijijiapan en defensa de la Madre Tierra. Las actividades se realizaron como parte de la Campaña Nacional en Defensa de la Madre Tierra y el Territorio. Los músicos Panteón Rococó y Lengualerta, también participantes en la campaña, tocaron en el evento. CDH Digna Ochoa forma parte de la campaña desde su inicio.