toppbild mexiko 2016
Tortyröverlevare släpps efter civilsamhällets insatser

Den 10 juli 2012 greps Yecenia Armenta av polis då hon var på väg i sin bil och utsattes sedan för omfattande tortyr. Efter en lång kamp är hon nu fyra år senare släppt tack vare civilsamhällets stora insatser att bevisa hennes oskuld samt statens delaktighet i tortyren. Javier Enríquez från organisationen CCTI som arbetar med att dokumentera tortyr, berättar mer om den framgångsrika kampen som nu nått sitt mål.

213653_yecenia_armenta

Yecenia Armenta släpptes efter fyra år i fängelse när civilsamhällesorganisationer bevisat tortyren hon utsatts för. Foto: privat ©

Tidigt på morgonen den 10 juli för snart fyra år sedan satte Yecenia Armenta sig i sin bil för att skjutsa sin syster och sin svägerska till flygplatsen i Culiacán, Sinaloa i norra Mexiko. Kvinnorna hade varit på besök hos Yecenia under några dagar och skulle nu resa hem till Mexico City. När de närmade sig flygplatsen blockerade plötsligt en bil vägen framför dem. Två civilklädda män steg ur och tvingade sedan Yecenia och hennes syster och svägerska att lämna sin bil. Det var ingen kidnappning som Yecenia först trodde. Hon separerades från de andra kvinnorna, sattes i handklovar och hennes ögon täcktes. Därefter fördes hon till en lagerlokal där den brutala tortyren inleddes. Männen som torterade henne var poliser som anklagade Yecenia för att ha mördat sin man. Under tortyr tvingade de henne att erkänna sig skyldig till brottet.

CCTI, Kollektivet mot tortyr och straffrihet, blev inkopplade i fallet för att utreda tortyren som Yecenia hade blivit utsatt för. På CCTI arbetar läkare och psykologer med att dokumentera tortyr genom att använda det internationellt erkända Istanbulprotokollet. Under sina besök i fängelset uppmärksammade de att Yecenia Armenta uppvisade fysiska och psykiska men som bevisade att hon blivit utsatt för sexuellt våld, att hon blivit upphängd i fötterna, slagen, kvävd och dödshotad.

– Tyvärr var det inte tillräckligt för att domaren i fallet skulle acceptera att tortyren ägt rum. Delstatens åklagarmyndighet tillsatte en andra undersökning som visade att Yecenia inte alls blivit utsatt för tortyr av polisen, vilken domaren accepterade, berättar Javier Enríquez koordinatör och läkare på CCTI.

Arbetet med att dokumentera tortyr möter hinder

CCTI kopplade då in sitt internationella stöd, bl a Amnesty International och nätverket IRCT (International Rehabilitation Council for Torture Victims) som arbetar mot tortyr. IRCT tillsatte då internationell expertis för att bedöma fallet. Experterna från USA och Portugal bekräftade CCTIs bild och domaren gick slutligen med på att Yecenia faktiskt blivit torterad, samt att erkännandet av mordet hon anklagades för skett under tortyr. Efter en lång process släpptes Yecenia Armenta till slut ur fängelset den sjunde juni i år. Javier tror att en del i svårigheterna med fallet har att göra med att den mördade hade många kontakter på hög politisk nivå i delstaten Sinaloa. Dessutom är det ett område som har stora problem med droghandel och organiserad brottslighet.

DSC_0014

Javier Enríquez är koordinatör för CCTI som arbetar med att dokumentera tortyr. Foto: Miriam Steinbach

En del i svårigheterna med fallet var att inga adekvata läkarundersökningar gjordes efter tortyren, därför fanns heller inga bevis för att den hänt i några journaler.
Javier Enríquez berättar att det är vanligt att fängelsepersonal försvårar för dem i arbetet genom att hindra deras experter att föra med sig den utrustning de behöver för att göra sina undersökningar. I vissa fall har de ansvariga myndigheterna pressat på för att rapporten ska överlämnas så fort som möjligt, i andra ogiltigförklaras resultaten och experterna erkänns inte som de läkare och psykologer de är. Ibland stannar fängelsevakter kvar under undersökningen och utgör ett skrämmande inslag för överlevaren genom att avbryta eller stå för nära.

“Tortyr används för att kriminalisera protester”

Vi har även tidigare skrivit om förekomsten av tortyr i Mexiko. I dagarna kom Amnesty International i Mexiko med en rapport som visar att sexuell tortyr av kvinnliga fångar sker på rutin. Av hundra intervjuade fängslade kvinnor som uppgivit att de blivit utsatta för våld av polisen hade var tredje blivit utsatt för sexuell tortyr. FNs specialrapportör mot tortyr Juan Méndez bedömde redan förra året att tortyr i Mexiko sker systematiskt, information som landets regering slog ifrån sig. Regeringen ville i början av året inte heller släppa in Méndez i landet för att följa upp sina resultat.
Javier Enríquez berättar om CCTIs syn på saken.

– Förekomsten av tortyr i Mexiko är frekvent och systematisk. Den ökar, och främst väpnade styrkor är inblandade. Tortyr används framförallt av två anledningar. För det första, för att fabricera bevis och sätta dit och anhålla oskyldiga. Ofta anklagade för att tillhöra organiserad brottslighet. För det andra, för att kriminalisera sociala protester och gripa människorättsförsvarare som utför protesthandlingar som går emot myndigheternas intressen.


Utan omvärldens agerande tror inte Javier att de hade lyckats att få Yecenia fri så snabbt. Men fortfarande torteras många kvinnor i mexikanska fängelser. I ett videoklipp producerat av tidningen Sin Embargo och Amnesty International uppmanar Yecenia Armenta andra kvinnor som upplevt samma saker som hon själv att berätta vad de har varit med om.

– Jag vill skicka att meddelande till de många kvinnor som har upplevt samma saker som jag: att de inte håller tyst, att de höjer sina röster. Tystnaden gör att myndigheterna kan fortsätta att begå dessa brott utan att straffas.

Svensk media har också rapporterat om förekomsten av tortyr i Mexiko och Yecenias fall, bland andra Sveriges Radio.

CCTI medföljs sedan 2015 av Kristna Fredsrörelsen i Mexiko.

Miriam Steinbach, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Mexiko

Resumen en español: El 10 de julio de 2012 Yecenia Armenta fue detenida y torturada por la policia ministerial de Sinaloa, y fue obligada a declararse responsable del asesinato de su esposo. Tras cuatro años fue liberada de la cárcel el 7 de junio, gracias al apoyo de organizaciones de la sociedad civil que probaron que Yecenia había sido expuesta de tortura sexual. Javier Enríquez de la organización mexicana el Colectivo contra la Tortura y la Impunidad nos cuenta sobre la lucha exitosa.