toppbild mexiko 2016
Påven ber urfolken om förlåtelse


För första gången i historien besökte en sittande påve staden San Cristóbal de las Casas, med sina drygt 200 000 invånare, beläget på det mexikanska höglandet i södra Mexiko. Destinationen var ingen slump och påvens budskap var tydligt: ”Ert folk har många gånger missförståtts och stängts ute från samhället”.

Över 300 000 personer hade samlats på idrottsplatsen i stadens utkant för att invänta påve Franciscus besök i måndags. Påven inledde mässan med orden ”Lis smantal Kajvaltike toj lek”, som betyder ”Herrens ord är perfekta och tröstar själen” på urfolksspråket tsotsil.

Hela mässan översattes till tsotsil av Kristna Fredsrörelsens medföljde, prästen Marcelo Pérez Pérez, som nämns i flera andra inlägg här på bloggen. Marcelo har inte bara blivit ett känt ansikte inom området för mänskliga rättigheter i Mexiko, utan även i Vatikanen, på grund av hans arbete för fred och rättvisa tillsammans med församlingen där han verkar, San Antonio de Padua.

”Förlåt! Förlåt bröder!” utbrast påven till åhörarna som samlats på idrottsplatsen. Han bad urfolken om ursäkt för det systematiska och strukturella våld som de utsatts för genom historien. Under sitt totalt fem dagar långa besök i Mexiko talade påven även om förtrycket,  korruptionen, fattigdomen och det våld som präglar det mexikanska samhället.

I samband med påvens besök i San Cristóbal de las Casas sände nyhetskanalen Al Jazeera ett reportage där prästen Marcelo intervjuas som du kan se här ovan.

Josefine Sjöberg, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Mexiko, 2015-17

Resúmen en español: Por primera vez viene el Papa a la ciudad de San Cristóbal de las Casas. Durante su visita el Papa pidió perdón a la población indígena por la violencia sistematica y estructural que han sufrido históricamente. La misa que dió el Papa Francisco fue traducida al tsotsil por el Padre Marcelo Pérez de Simojovel, uno de los acompañados por SweFOR, que se ha convierto a una cara conocida dentro d el area de derechos humanos en México hasta el Vaticano. En relación con la visita del Papá el canal noticiero Al Jazeera público un reportaje dónde entrevistan al Padre Marcelo.