toppbild mexiko 2016
Staten ber offer om ursäkt 15 år efter olycka vid militärområde

Den 17 september år 2000 var de tre pojkarna Ángel Díaz Cruz, Ricardo och José Leonardo López Hernández ute för att plocka svamp i skogen kring byn El Aguaje, strax utanför San Cristóbal. Pojkarna hittade vad de först trodde var en leksak och plockade upp den från marken. I närheten av byn ligger militäranläggningen La 31 Zona Militar de Rancho Nuevo och leksaken visade sig vara dödlig.

DSC_0057-001

Fr. v. Chiapas inrikesminister Juan Carlos Gómez Aranda, statssekreteraren för mänskliga rättigheter Roberto Campa Cifrián, Chiapas guvernör Manuel Velasco Cuello, Ángel Díaz Cruz mor Cristina Reyna Cruz López och Pedro Faro, verksamhetsledare för människorättscentret Frayba. Ursäkten undertecknades av representanterna för staten. Foto: Miriam Steinbach

Pojkarna hade gått in på militärområdet, precis i närheten av deras hem, genom en väg som användes av både civila och militärer. Det fanns varken skyltar eller något annat som indikerade att de befann sig på militärens mark. Leksaken som pojkarna hittat var i själva verket en handgranat som exploderade i deras händer. Ángel Díaz Cruz avled 11 dagar senare av skadorna, åtta år gammal. De andra två pojkarna skadades allvarligt.

Nu, över 15 år senare har så den mexikanska staten beslutat att be om ursäkt för händelserna. Två militärer har anhållits och anklagats skyldiga i fallet, men huruvida de straffats eller inte har förblivit okänt. Människorättscentret Frayba har under många år krävt att staten utreder Angel Díaz Cruz död och att militären förklaras som ansvarig för den tragiska olyckan samt att den federala regeringen tar bort militärbasen. Den Interamerikanska kommission för mänskliga rättigheter (IACHR) har också varit inkopplad i fallet för att parterna skulle kunna komma fram till den överenskommelsen tecknades under ceremonin den 28 januari. Att staten nu gått med på att framföra en offentlig ursäkt till de drabbade ses som en stor vinst.

Ceremonin hölls den 28 januari på neutral mark i San Cristóbal de las Casas. Statssekreteraren för mänskliga rättigheter, Roberto Campa Cifrián och delstaten Chiapas guvernör Manuel Velasco Cuello var bland dem som deltog vid ceremonin. Kristna Fredsrörelsens observatörer närvarade som internationella observatörer, tillfrågade av Fraybas personal. Frayba menar att det är mycket viktigt med internationell närvaro för att öka deras legitimitet, och för att ge en stark signal till myndigheter och aggressorer om att de har skydd.

Kritik mot militären

Fraybas verksamhetsledare Pedro Faro var hård i sin kritik mot staten. I sitt anförande påpekade han att straffriheten i detta fall har upprätthållits i mer än 15 år, och att det tyvärr inte är det enda exemplet på brott som begås utan att straffas i Mexiko.

– Vi är här för att lyssna på statens ursäkt för de permanenta skador som militären har åsamkat. I Mexiko är våldet systematiskt och vi genomlever en kris för de mänskliga rättigheterna. Behandlingen av migranter, den systematiserade tortyren och de många tusentals påtvingade försvinnandena är bara exempel på de problem som finns i landet, sade Pedro Faro i sitt tal under ceremonin.

Han anmärkte även på att ingen representant från militären fanns på plats för att hedra offren och framföra sin ursäkt. Militären i Mexiko anses allmänt vara mycket slutna och svåra att komma åt. De har till exempel fått utstå mycket kritik för hanteringen av fallet Ayotzinapa då 43 studenter försvann. Militären ville då inte låta sig utredas.

José Luis Cruz, pappa till de två överlevande pojkarna Ricardo och José Leonardo, gav sin bild av händelserna.
– Under utredningens gång blev vi aldrig informerade om utvecklingen. Vi har inte heller råd att åka till Mexico City där militären har sitt högsäte för att ta reda på detaljer. Det har varit en lång väg som inte är slut ännu, men utan Fraybas hjälp och stöd hade vi aldrig nått såhär långt, sade Cruz.

Mexiko lovade att inte upprepa händelserna

Samtliga tre representanter från staten som talade berömde även Fraybas arbete och pekade på vikten av civila aktörer i Mexiko.

– Jag vill publikt erkänna Frayba och be om ursäkt för statens kränkning av mänskliga rättigheter, sade Roberto Campa. Olyckan beror på brister i statens ansvar att fastställa alla medborgares säkerhet. Staten förbinder sig med denna ceremoni att inte upprepa det som skett.

Med Ángels mor Cristina Reyna Cruz López som vittne skrev sedan Roberto Campa, Manuel Velasco och Pedro Faro under en överenskommelse om fortsatta åtgärder i fallet. Med en 15 år lång kamp bakom sig påpekade Fraybas verksamhetsledare Faro:
– Rättvisan i Mexiko kommer sent och den är inkomplett.

Miriam Steinbach, fredsobservatör i Mexiko 2015-17

Resumen en español: Más de 15 años después de un accidente en La 31 Zona Militar de Rancho Nuevo que mató al niño Ángel Díaz Cruz y dejó heridos a dos niños más, el Estado mexicano pide disculpas a los víctimas y sus familiares. En un acto público llevado a cabo en San Cristóbal el 28 de enero, los representantes del Estado Manuel Velasco -gobernador de Chiapas- y Roberto Campa -subsectretario de derechos humanos-, firmaron el acuerdo de solución amistosa al que llegaron a través de la Comisión Interamericana de Derechos Humanos. El Centro de Derechos Humanos Fray Bartolomé de las Casas (Frayba) ha llevado el caso de las familias durante varios años. El director Pedro Faro subrayó que, a pesar de que el gobierno mexicano se ha comprometido a detener las violaciones a los derechos humanos, representantes de Sedena se negaron a estar presentes en el acto público.