toppbild mexiko 2016
Trots internationell kritik: Mexiko förnekar oroande situation för mänskliga rättigheter

Ännu en gång vägrar Mexiko att ta till sig kritik gällande situationen i landet. Senast i mars i år framförde FNs specielle rapportör om tortyr att Mexiko har allvarliga problem med systematiserad tortyr. Förra veckan riktade även Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter hård kritik mot landets regering, utan att få gensvar.

Mexiko har allvarliga problem med utomrättsliga avrättningar. 2010 mördades ex. 72 migranter i en massaker i Tamulipas. Foto: Miriam Steinbach

Mexiko har allvarliga problem med utomrättsliga avrättningar. 2010 mördades ex. 72 migranter i en massaker i Tamulipas. Foto: Miriam Steinbach

Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter, på spanska förkortat CIDH, besökte mellan den 28 september och 2 oktober Mexiko för att observera situationen för mänskliga rättigheter i landet. CIDH är en självständig del av Organization of American States (OAS) och deras mandat är att upprätthålla Den amerikanska konventionen om de mänskliga rättigheterna i regionen.

Besöket hade särskilt fokus på påtvingade försvinnanden, utomrättsliga avrättningar och tortyr, säkerhet, tillgång till rättvisa och straffrihet samt situationen för journalister, människorättsförsvarare och andra grupper som påverkas av den våldsamma kontexten i landet. CIDH intervjuade myndigheter på samtliga tre nivåer samt organisationer från civilsamhället, journalister och man tog upp vittnesmål från offer för övergrepp på mänskliga rättigheter.

Under besöket inträffade två viktiga minnesdagar i Mexiko. Årsdagen för försvinnandet av 43 studenter i Ayotzinapa, Guerrero, samt studentmassakern i Tlatelolco, Mexico City, den 2 oktober 1968.

CIDH hårda i sin kritik

CIDH konstaterade att det i Mexiko förekommer grova övergrepp på mänskliga rättigheter och menade särskilt att landet har stora problem med påtvingade försvinnanden. Antalet försvunna personer i landet uppgår nu till 26 580 personer. I sitt preliminära utlåtande efter besöket är kritiken hård.

Våldet mot offers familjer, människorättsförsvarare och journalister utövas för att tysta krav på sanning och rättvisa, samt för upprätthålla straffriheten för brott som är övergrepp på mänskliga rättigheter.

Det finns ett stort glapp mellan lagstiftning och den verklighet som miljontals mexikaner lever i, menar CIDH.

Människorättscentret Frayba bad den 7 december 2014 CIDH att utfärda skyddsåtgärder åt prästen Marcelo Pérez Pérez, medföljd av Kristna Fredsrörelsen. CIDH har vidarebefordrat denna begäran till den mexikanska regeringen.

Men regeringsrepresentanter förnekar att situationen är som CIDH beskriver den och hävdar att kommissionens information är begränsad.
CIDH har tidigare bett att få förhöra militären som misstänks vara inblandad i försvinnandena i Aytozinapa, men i dagarna har försvarsminister Cienfuegos uttalat att han inte kommer acceptera ett möte med CIDH:s expertgrupp.

FN: “Skjut inte budbäraren”

Den 7-5 oktober var även FNs Högkommissionär för mänskliga rättigheter Zeid Ra’ad Al Hussein på besök i Mexiko. Al Hussein fortsätter på samma linje som CIDH och menar att Mexiko måste inse vidden av sina problem gällande mänskliga rättigheter.

Istället för att skjuta budbäraren borde vi fokusera på meddelandet”, säger Al Hussein. Vi är alla på er sida. Vi vill alla hjälpa Mexiko. Att ignorera vad som sker i landet är inget alternativ för oss och det borde inte heller vara ett alternativ för de folkvalda politikerna, fortsätter han.

I ett öppet brev till Al Hussein uttrycker ett stort antal civilsamhällesorganisationer, bland dem Colectivo contra la Tortura y la Impunidad,CCTI, även de medföljda av Kristna Fredsrörelsen, sin oro över Mexikos situation samtidigt som de menar att FN kan ha en viktig roll i att förändra den.

Kristna Fredsrörelsen är som enda svensk civilsamhällesorganisation i Mexiko mycket oroade över utvecklingen för mänskliga rättigheter i landet.

Miriam Steinbach, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Mexiko 2015

Resumen en español: Durante las últimas dos semanas la CIDH y la OACNUDH ambas realizaron visitas a México. Las dos organizaciones critican la situación de derechos humanos que reina en el país, pero hasta ahora el gobierno mexicano rechaza la crítica. SweFOR está preocupado por la situación de derechos humanos en México.