toppbild mexiko 2016
KrFs arbete gör skillnad säger medföljda

 

Martín Ramírez López och Emma Idestrand under en medföljning i San Cristóbal i september förra året. Foto: Erika Karlsson

Martín Ramírez López och Emma Idestrand under en medföljning i San Cristóbal i september förra året. Foto: Erika Karlsson

Några timmar från San Cristobal, där Kristna Fredsrörelsens kontor ligger, kan man sila sand mellan tårna på en paradisstrand, dricka paraplydrinkar och låta sina bekymmer gunga iväg på vågorna. Men kontrasterna i detta jätteland är enorma och verkligheten för de som försvarar mänskliga rättigheter är en annan.

Mexiko är inte alltid vad det ser ut att vara. Även om man i Sverige ofta läser om våldsamheter i Mexiko är det inte något man ser med egna ögon om man inte väljer att åka till de farligare ställena på UD:s lista med reseinformation. Men ju mer jag kommer in i arbetet som fredsobservatör, desto mer sjunker det in att vardagen för många i det här landet inte alltid är vad den ser ut att vara.

När människorättsförsvarare som KrF medföljer berättar om sin vardag kryper verkligheten in på skinnet. Historier som verkar betydelselösa tagna ur sitt sammanhang blir skrämmande och systematiska när de läggs ihop med andra. Historier som oftast handlar om en stat som inte skyddar sina medborgare, utan tvärtom, ofta själv är den värsta förövaren.

”Om ni [KrF] lämnar mig ensam kommer regeringen att dra nytta av det”. Så säger Martín Ramírez López, en av KrF:s medföljda, när vi har ett möte med honom för att utvärdera effekten av vårt samarbete. Han berättar att hoten mot honom minskat jämfört med hur det var innan medföljningen inleddes, och att delstatsregeringen inte har försökt stoppa eller störa honom och hans kollegor i deras arbete lika mycket som tidigare. ”KrF är avgörande för att jag ska kunna fortsätta min kamp.”

Haydee Karina de la Cruz Montoya på människorättscentret Digna Ochoa i Tonalá, som KrF medföljer, menar att centrets anställda behandlas bättre när internationella organisationer närvarar vid möten med myndigheter. ”Vikten av internationell närvaro är stor” säger hon.

Hur deppigt det än kan kännas vissa dagar att sätta sig in i den mexikanska kontexten, och hur obetydlig man än kan känna sig gentemot Mexikos politiska system, lyser dessa kommentarer upp vardagen och visar på betydelsen av vårt arbete.

Miriam Steinbach, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Mexiko 2015-2016

Resumen en español:
“Si me dejan sólo [SweFOR], el gobierno va a aprovechar,” dice Martín Ramírez López, acompañado por SweFOR México. La realidad para defensores de derechos humanos en México es muchas veces muy dura. Pero según los acompañados de SweFOR, el acompañamiento facilita su trabajo.