toppbild mexiko 2016
126 kilometer för kampen mot korruption

På förmiddagen måndag den 23 mars avgick första etappen av pilgrimsvandringen Magna Peregrinación för att protestera mot organiserad brottslighet och korruption i kommunen Simojovel i Chiapas. Kristna Fredsrörelsen medföljde under den fyra dagar långa vandringen, som trots stark sol, varmt klimat och en och annan regnskur kom fram till delstatshuvudstaden Tuxtla Gutiérrez den 26 mars med hela 15 000 deltagare.

Caroline Andersson och Profe Martín inför pilgrimsvandringens första etapp. Foto: Sanna Sjöblom.

Caroline Andersson och Profe Martín inför pilgrimsvandringens första etapp. Foto: Sanna Sjöblom


Läraren Martín Ramírez López, ”Profe Martín”, som medföljs av Kristna Fredsrörelsen sedan förra året, var en av deltagarna. Det var inte första gången som han deltog i en vandring för kampen mot organiserad brottslighet och korruption. ”Det är viktigt att vara med i pilgrimsvandringen eftersom problemen som finns i Simojovel också finns på många andra platser”, förklarar Profe Martín. ”Vi måste uppmärksamma att korrupta politiker är ett allmänt problem”.

Pilgrimsvandringen anordnades av Pueblo Creyente i Simojovels katolska församling, den katolska kyrkans basorganisering i San Cristóbals stift. Vandringen representerar ett fredligt sätt att protestera mot den situation som idag råder i Simojovel, där alkoholism, droghandel och prostitution har blivit allt större problem de senaste åren. Församlingens präst Marcelo Pérez Pérez, Padre Marcelo, har blivit utsatt för ett stort antal hot på grund av sitt engagemang och sina krav på de lokala myndigheterna att sätta stopp på korruptionen. I en presskonferens den 17 mars var Pueblo Creyente inne på samma spår som Profe Martín: ”Simojovel reflekterar bara en liten del av vad som pågår i hela landet, på den institutionaliserade korruption som råder i hela landet. Därför bör alla människor resa sig, organisera sig, för att försvara livet”.*

Under pilgrimsvandringens gång anslöt fler och fler personer från de olika kommuner som passerades. Foto: Sanna Sjöblom

Under pilgrimsvandringens gång anslöt fler och fler personer från de olika kommuner som passerades. Foto: Sanna Sjöblom

Pilgrimsvandringen fick stor uppmärksamhet i både lokal och nationell press. Den var den sjätte i sitt slag, men den första att sträcka sig utanför Simojovels kommun. Det återstår att se vart nästa vandringen kommer att gå till.

Sanna Sjöblom, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Mexiko 2015-2016

* För att läsa Pueblo Creyentes pressmeddelande, klicka här. (På spanska).