toppbild mexiko 2016
Kriminalisering av människorättsförsvarare, ett växande problem i Mexiko

En människorättsförsvarare är en person som med fredliga medel arbetar för att främja eller försvara mänskliga rättigheter. De tar på sig den obekväma uppgiften att lyfta olika problem och kritisera staten, ett arbete som inte uppskattas av alla. Ett sätt att hindra dessa människor i sitt arbete är därför att kriminalisera dem.

Kristna Fredsrörelsen har tidigare skrivit om människorättsförsvarares situation i Mexiko. Korruption, utbredd straffrihet och lagar som förbjuder social protest är alla saker som hotar människors fri- och rättigheter. Ett sätt att ytterligare begränsa kampen för dessa fri- och rättigheter är att kriminalisera människorättsförsvarare. Det kan innebära allt från smutskastning i media till att bli fängslad för ett fabricerat brott – resultatet är att ditt arbete försvåras och tappar trovärdighet, för att inte tala om de psykiska påfrestningar som du själv men också din familj och dina vänner utsätts för.

Uttalande från människorättscentret Digna Ochoa om att Nataiel Hernández släppts efter att ha gripits vid en protest mot höga elpriser. Skärmdump från människorättscentret Digna Ochoas hemsida.

Uttalande från människorättscentret Digna Ochoa om att Nataiel Hernández släppts efter att ha gripits vid en protest mot höga elpriser. Skärmdump från organisationens hemsida.

Nataniel Hernández, verksamhetsledare på människorättscentret Digna Ochoa* i kuststaden Tonalá i Chiapas, har en arresteringsorder hängande över sig. Den fick han efter att han 2011 anklagades för att vara ansvarig för organiseringen av en vägblockad, något som ses som ett brott enligt mexikansk lagstiftning. Tre år senare är denna arresteringsorder fortfarande öppen, vilket i praktiken innebär att han kan bli gripen när som helst. Det begränsar honom i sitt arbete som juridisk rådgivare, och han måste alltid väga in vilken risk det kan innebära för honom att resa eller att engagera sig i ett fall. Det här är ett typexempel på hur människorättsförsvarare kan hindras och begränsas i sitt arbete i Mexiko.

En jurist som har engagerat sig i Nataniels fall förklarade för en tid sedan för Kristna Fredsrörelsen att ”Nataniels fall måste lösas juridiskt, men med en politisk strategi”. Kriminaliseringen av människorättsförsvarare ses just som politisk av många civilsamhällesorganisationer i Mexiko. Den används för att tysta dem som kämpar för människors rättigheter och kräver att staten ska respektera dessa.

Nataniels fall är inte ovanligt. Det har lyfts av flera civilsamhällesorganisationer, både nationella och internationella, som bland annat påpekat att brottsanklagelser och smutskastning mot människorättsförsvarare gör att dessa måste lägga sin tid på att försvara sig själva, istället för på sitt arbete med att försvara mänskliga rättigheter.

Sanna Sjöblom, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Mexiko 2014-2015

Tidigare blogginlägg om situationen för människorättsförsvarare och deras situation i Mexiko:

Risk, hot och säkerhet – bekanta ord för en människorättsförsvarare

Yttrandefrihet vs. statens säkerhet – vem är det egentligen som hotar vem?

Det är farligt att vara kvinna i Mexiko

Nya dödshot mot människorättsförsvararna Adolfo Guzmán och Magarita Martinez

Straffriheten bidrar till fortsatta attacker mot MR-försvarare

* Centro de Derechos Humanos Digna Ochoa A.C., organisationen medföljs av KrF sedan augusti 2014.