toppbild mexiko 2016
Återvändande utan rättvisa

Fransisco springer förbi med en stor vedtrave på ryggen. Han har varit uppe sedan klockan fyra för att hinna bära upp alla familjens tillhörigheter till vägen. Allt ska med. Ved, majssäckar, bönor, kläder, skor och grytor. Till och med hönsen och deras kycklingar har packats ner i lådor. Fransiscos dotter Silina visar oss skolådan där det ligger 19 nyfödda små kycklingar som ska åka med till Colonia Puebla där familjen har sitt hem.

Foto_Emma_Idestrand_2014_04_14

Förberedelser inför resan till Colonia Puebla. Foto: Emma Idestrand

I augusti 2013 lämnade 17 familjer sina hem och flydde till samhället Acteal. De lämnade Colonia Puebla på grund av att de under en lång tid utsatts för hot, våld och trakasserier av människor i området. Sedan dess har de levt som tvångsförflyttade i Acteal där organisationen Las Abejas har inrättat provisoriska hem för dessa 103 personer.

Under åtta månader har de väntat på att säkerhetssituationen ska förbättras så att de ska kunna återvända till sina hem i Colonia Puebla och fortsätta sina liv. Huruvida säkerhetssituationen har förändrats är fortfarande oklart, men de tvångsförflyttade kunde inte längre vänta. De behövde återvända för återgå till sina arbeten och för att kunna skicka barnen till skolan. Därför bestämde de sig för att nu fick det vara nog. Nu var det dags att återvända.

Tidigt i ottan den 14:e april börjar alltså alla de 17 familjerna att bära sina tillhörigheter upp för trappan som leder till den stora vägen i Acteal. Där väntar en lång rad små lastbilar som i karavan ska resa till deras hemby Colonia Puebla. Alla är nervösa, några är rädda och oroliga för att de återigen kommer att utsättas för våld, andra är mer förväntansfulla över att de äntligen ska få komma hem.

Fransisco och hans dotter Silina springer upp och ner för trappan med säckar som är fulla med familjens saker. Ska de hinna få med sig allt innan det är dags för avfärd?

Foto Emma Idestrand_2014_04_14

De tvångsförflyttade marscherar in i Colonia Puebla. Foto: Emma Idestrand

När alla bilar är fullastade hoppar vuxna och barn upp på flaken och karavanen börjar äntligen att rulla mot Colonia Puebla. Med i karavanen finns också biskopen Felipe Arizmendi Esquivel samt ett antal civilsamhällsorganisationer som stöttar de tvångsförflyttade och deras rättigheter.

När karavanen så närmar sig Colonial Puebla stannar bilarna och alla kliver av för att gå till fots den sista biten. Längst fram i tåget bär de tvångsförflyttade en bild på Mexikos skyddshelgon jungfru Guadalupe samt en banderoll där det står ”Återvändande utan rättvisa”, för även om de tvångsförflyttade nu fått nog och marscherar in i sin hemby för att återvända så är framtiden fortfarande oviss. Ska förövarna som har utsatt dem för våld ställas till svars? Kommer rättvisa att skipas? Kommer de kunna leva i trygghet i sina hem i framtiden?

Emma Idestrand, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Mexiko 2014-2015

Vill du läsa mer om de tvångsförflyttade från Colonia Puebla eller om återvändandet?
Länk om de tvångsförflyttade finner du här.
Länkar om återvändandet finner du här eller här.