toppbild mexiko 2016
Den palestinska zapatisten och samarbetet mellan staterna Israel och Mexiko

Nedan följer en högst ovetenskaplig jämförelse mellan palestinier och zapatister samt staterna Israel och Mexikos olika sätt att hantera dessa grupper. Du kanske tycker att det var ett konstigt val av ämne och lite långsökt. Förhoppningsvis kan jag få dig att ändra uppfattning efter det här korta blogginlägget.

Bild 1

Palestinsk zapatist. Israel och Mexiko har inlett ytterligare samarbete, men kanske gäller det även palestinier och zapatister?

Palestinier är ett folk utan stat. Många gånger ett folk utan mark och den lilla mark de äger vill någon annan ofta ta. Sedan 1948 och Al Nakba (katastrofen) så lever rekordmånga palestinier på flykt, det finns till och med ett eget FN-organ tillägnat palestinska flyktingar och den mark som faktiskt tillhör palestinier krymper för varje år som går. Till och med George W. Bush gjorde liknelsen med en schweizerost där hålen, marken som ockuperas av israeler, blir större och större. Ursprungsfolken i Mexiko var länge (och är fortfarande på sina håll) ett folk utan mark. Bönder utan jord. I och med upproret 1994 ändrades detta och jord som tidigare tillhörde stora markägare ockuperades och brukas nu gemensamt av zapatisterna, även om de finns andra som är sugna på deras mark och markkonflikter är ett ständigt återkommande tema i Chiapas.

Palestinier är i dagsläget andra klassens medborgare och diskrimineringen mot dem är utbredd. De stoppas i tusentals checkpoints utspridda över ockuperade västbanken eller trängs in i belägrade Gaza där de lever i en politisk skapad humanitärkatastrof. Diskrimineringen av ursprungsbefolkningen i Mexiko är utbredd och människor jag träffar här vittnar om att de inte har tillgång till vård, får vänta länge och blir behandlade som smuts på statliga sjukhus. 1994 ändrades dock detta då zapatisterna bestämde sig för att ordna sitt eget system, utan diskriminering. Idag finns nästan lika många autonoma skolor som det finns zapatistsamhällen och ett fyrtiotal autonoma kliniker för zapatisternas medlemmar berättade zapatisternas politiska ledare när vi besökte dem i februari.

EAPPI

Kristna fredsrörelsen bidrar även till att skicka fredsobservatörer till Västbanken. Läs mer här.

Enligt en undersökning genomförd av tidningen Haaretz är majoriteten av israelerna för en ”apartheid” politik där palestinier inte får rösta och inte ska ha samma chans till anställning inom staten till exempel. Efter att zapatisterna bröst tystnaden i slutet av förra året så svarar 44 % i en enkätundersökning att zapatisterna fortfarande är en giltig rörelse (de är dock inte helt överens om vad zapatisterna står för men det är en annan fråga).

Israeliska militären håller Gaza och Västbaken i ett järngrepp och styr med militär övermakt (och övervåld). I Chiapas berg och djungel har EZLN, zapatisternas militära gren, rörelsefrihet och den 21 december förra året visade de sin styrka genom en tyst demonstration där över 40 000 personer deltog. Mexikanska staten lyfte inte ett finger när zapatisterna lamslog hela städer. Vågade inte lyfta ett finger då zapatisterna är så populära, både här i Mexiko och internationellt. (Läs artikeln här.) Fredliga demonstrationer på Västbanken möts av tårgas och gummikulor.

KrF stödjer EAPPI som skickar fredsobservatörer till Israel och Palestina. Deras uppdrag liknar vårt och grundar sig också i internationell närvaro. Problemet är bara att Israeliska statens respekt för internationella observatörer och aktivister är begränsad. När hela världen såg på, på internationellt vatten, sköt israelisk militär ihjäl nio fredsaktivister ombord på skeppet Mavi Marmara som var del i den Freedom Flotilla med destination Gaza. Medföljnings organisationen International Solidarity Movement uppger att de ser sin skyddseffekt minska då dödandet och trakasserandet av internationella aktivister går ostraffat förbi. I Mexiko har en internationell aktivist blivit dödad. I korseld och av en paramilitärgrupp. Följden blev stor internationell uppståndelse och EU-delegationen besöker delstaten där det skedde minst två gånger om året för att skynda på rättsprocessen.

Bild 3

Kristna fredsrörelsens fredsobservatör Aino Ravandoni (mitten) medföljer i Chiapas, det område som mexikanska staten inlett samarbete med Israel för att kontrollera bättre.
Foto: Gilberto Gutiérrez Àlvarez

Det verkar som att mexikanska staten sett parallellerna mellan palestinierna och zapatisterna (och andra grupper i Mexiko som på olika sätt söker autonomi) och bestämt sig för att dra lärdom av Israels snart sjuttioåriga ockupation. Den 10 juni i år gick det att läsa i Al Jazeera att Israel och Mexiko inleder samarbete för att konfrontera zapatisterna i södra Mexiko. Så även om jag nu inte kunde övertyga dig om kopplingarna Chiapas – Palestina så har Mexikanska staten svalt jämförelsen och bestämts sig för att de har mycket att lära av Israel. Polisen i Chiapas ska tränas av Israelisk militär i bland annat mänskliga rättigheter. Jag antar att utbildningen handlar om hur en stat med massivt militärt övertag systematiskt kan bryta mot de mänskliga rättigheterna och otaliga FN-resolutioner och fortfarande ses som ett offer i världens ögon. Fortsätta stjäla mark och fortsätta få förmånliga handelsavtal. För där har sannerligen Mexiko mycket att lära av Israel.

Men kanske har även zapatister och palestinier ett utbyte. Som Subcommandate Marcos, befäl i EZLN, själv sagt ”Marcos is gay in San Francisco, black in South Africa, an Asian in Europe, a Chicano in San Ysidro, an anarchist in Spain, a Palestinian in Israel…”

Anna Hedlund för Kristna Fredsrörelsen i Chiapas, Mexiko 2013-2014

Bli medlem Ge en gåva