toppbild mexiko 2016
Alberto Patishtán är äntligen fri efter tretton år i fängelse.

”Rättsystemet finns till för att tillämpa lagen men inte rättvisan. Man letar efter en syndabock och inte efter den som begått brottet”, säger Alberto Patishtán Gomez 42 år, som suttit oskyldigt fängslad i tretton år.

Under onsdagen förra veckan antog den mexikanska kongressen enhälligt en ändring i strafflagen. Den ger bland annat presidenten rätt att benåda fångar som blivit utsatta för grova kränkningar av sina mänskliga rättigheter, att benåda utan att en ansökan inkommit och att kongressen kan be presidenten att benåda en fånge. Samma dag meddelade president Enrique Peña Nieto genom det sociala mediet Twitter att lagändringen skulle träda i kraft dagen därpå och att han då skulle benåda Patishtán.

131030 EPN om Patishtán

President Enrique Peña Nietos Twitterkonto och tillkännagivandet av Alberto Patishtáns benådning.

Vem är Alberto Patishtán? På en presskonferens efter hans frigivning säger Alberto att han är “en person som inte bara hör utan lyssnar, en person som på grund av sin sjukdom inte längre ser så mycket med ögonen utan mer med hjärtat”. Men han är även en person som såg korruptionen i sitt samhälle och ville göra något åt det. Tillsammans med andra engagerade han sig i det som hände i hans samhälle El Bosque och skrev till delstatsmyndigheterna om korruptionen. I El Bosque levde invånarna i fattigdom och det saknades utbildningsmöjligheter. Vissa kunde inte spanska andra kunde varken läsa eller skriva. Alberto Patishtán såg hur folket led och hur de lokala myndigheterna istället för att utföra utlovade förbättringar lade pengarna i egen ficka. På grund av sitt engagemang för rättvisa och för att få borgmästaren i El Bosque utbytt anklagades Alberto Patishtán år 2000 för att i ett bakhåll ha skjutit ihjäl sju poliser utanför samhället. Han dömdes till 60 års fängelse. Huvudvittnet i rättegången som påstod sig ha sett Alberto vid brottsplatsen är son till borgmästaren under den tiden.

con su hija Gaby_foto colectivo ik

Alberto Patishtán med sin dotter Gabriela
Foto: Ik-kollektivet

Patishtán har de senaste veckorna befunnits sig i Mexiko city för behandling av en godartad hjärntumör. Det är den som nu liksom tidigare gett honom problem med synen som har försämrats med 70 %. Att Alberto Patishtán äntligen fått sin frihet tillbaka är fantastiskt för honom och hans familj och en vinst för alla som kämpat för hans frihet i alla dessa år. Det är en seger för rättvisan. Men problemen med Mexikos rättssystem kvarstår. 40 % av fångarna sitter fängslade utan rättegång och många sitter oskyldigt fängslade. I en kommentar på Twitter skrev människorättscentret Frayba att de firade Patishtáns frihet men att kampen nu skulle fortsätta för alla andra oskyldigt fängslade. Under sina år i fängelset har Alberto tillsammans med andra fångar organiserat sig och kämpat för sina rättigheter. ”Det verkar omöjligt att förändra saker men det borde gå” säger Alberto. 

rostro_Foto Colectivo Ik

Alberto Patishtán
Foto: Ik-kollektivet

Fredsobservatörerna i Mexiko har följt Patishtáns fall sedan år 2008 och har under det här året medföljt demonstrationer, namnunderskriftsöverlämningar och besökt honom regelbundet i fängelset. ”Tack för att ni kommer och besöker mig här det betyder mycket för mig” sa Alberto Patishtán till fredsobservatörerna vid deras senaste besök i fängelset den 1 oktober. Det känns varmt i hjärtat att veta att Alberto Patishtán nu är fri även om han säger att han känt sig fri sedan dag ett eftersom han är oskyldig.

Aino Ravandoni för Kristna Fredsrörelsen i Chiapas, Mexiko 2013-2014