toppbild mexiko 2016
Intervju med Mercedes Olivera om Kvinnocentret i Chiapas, Mexiko

“Kvinnorna själva måste vara delaktiga i sin egen juridiska process och aktivt föra sitt fall framåt. I denna process måste de lära sig vilka juridiska verktyg som finns, och känna till hur en juridisk process fungerar. Men framför allt måste de hitta en inre styrka, så att de tror på att de är värda att försvara sina rättigheter.”

Människorättsförsvararen Mercedes Olivera är doktor i antropologi och grundare till Kvinnocentret Centro de Derechos de la Mujer i Chiapas. Olivera har gett ut över sextio artiklar och fokuserar på feminism och genus i Centralamerika och Chiapas. Hon har tidigare arbetat på universitet i både Spanien och Nicaragua och träffas just nu på Centro de Estudios Superiores de México y Centroamérica i San Cristóbal de las Casas, där hon arbetar med med genus- och migrationsfrågor. Hon är känd för att vara kritisk mot västerländsk feminism och menar att förändringsprocesser måste vara ett initiativ från varje unika samhälle.

Tidigare i år lades det fram ett förslag från Universitetet UNICACH i San Cristobal de las Casas, om att bygga en katedral för studier av feminism och genus. Centret ska enligt förslaget vara klart 2025, och bära namnet ”Cátedra estudios de género y feminismos Mercedes Olivera”. Studierna ska fokusera på Nya feminismer i Latinamerika, Postkolonialismer samt Autonoma feminismer.

Kristna Fredsrörelsen har fått träffa Mercedes Olivera för en intervju. Här berättar hon om strukturellt våld och kvinnocentrets skapande i Chiapas.

 

Frida Ekerlund, Fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Chiapas, Mexiko, 2013-2014.