toppbild mexiko 2016
Besök i landsbygdsstaden Santiago El Pinar – Ett av projekten ‘Cuidades Rurales’

Min kollega Anna Hedlund och jag får tillfälle att åka och besöka en av de fyra så kallade landsbygdsstäder som har varit ett högt profilerat projekt för den förra guvernören i Chiapas. Förra årets fredsobservatör Liv Teruel Johannesson, har tidigare skrivit om problematiken med dessa projekt.

Kristna Fredsrörelsen var spänd på att med egna ögon få en insyn i projekten. Santiago el Pinar är beläget drygt en timmes bilresa utanför San Cristóbal de las Casas där Kristna Fredsrörelsen har kontor.

kommunhuset

Utanför kommunhuset där vi bad om lov att få åka upp i landsbygdsstaden för att se oss omkring. Juni 2013. Foto: Frida Ekerlund.

Santiago el Pinar invigdes i mars 2011 av den dåvarande delstatsguvernören Juan Sabines, Mexikos dåvarande president Felipe Calderón, samt representanter från FN, som menade att projektet var väl förknippat med realiseringen av de millenniemål som FN hoppas att världssamfundet ska uppfylla år 2015. Santiago el Pinar var vid detta tillfället den andra hållbara landsbygdsstaden i världen. Målet med konstruktionerna är enligt delstatsregeringen att främja regional utveckling “genom att bygga hållbara landsbygdsstäder med en stark infrastruktur och diverse servicecenter för en starkt växande befolkning i Chiapas”. Projektet Santiago el Pinar, Ciudad Rural Sustentable har kostat 394 miljoner pesos, vilket är ca 207 miljoner svenska kronor, i ett stundvis kritiserat samarbete mellan staten och transnationella företag.

karta från delstatsregringen

Karta över Chiapas och Santiago de Pinar. San Cristóbal de Las Casas, där Kristna Fredsrörelsen har sitt kontor, ligger nästan precis i Chiapas centrum. Karta: Chiapas delstatsregering.

Ett hem utan vatten eller el

Vi åker tillsammans med en amerikanska som tidigare varit på plats. Hon menar att inte mycket har förändrats sedan hennes senaste besök för några år sedan. Det finns fortfarande ingen elektricitet, och därav inget ljus, och inte heller vatten eller dränering. En man som bor i staden berättar att vid starten, då det precis var nybyggt, fungerade elektriciteten endast någon timme om dagen. Nu får familjen gå två timmar två gånger dagligen för att lasta vatten vid en brunn längre bort. När jag frågar hur mycket vatten en familj förbrukar dagligen, svarar han ”Ungefär 300 liter, om man räknar in vatten för tvätt och dusch”.

Husen ligger tätt. De är konstruerade på stolpar i en sluttning. Betydligt mer igenväxt än på foton. På gator och byggnader ser man projektets slogan; ”Son Hechos, no Palabras” vilket betyder ungefärligt, ”Handlingar framför Ord”. De byggnader som det står ”marknad” på är igenbommade. Mannen berättar att det sällan är öppet. Vi besöker det nya sjukhuset som ger oss en kontrast till den märkbara ödeläggningen av staden. En anställd berättar att de har över 30 anställda, öppet dygnet runt inklusive akutmottagning. Dessutom är alla besök gratis på landsbygden. Vänthallen är full. Framförallt kvinnor väntar på sin tur. Mannen berättar att de är stressade. Idag är myndigheter på plats för kvalitetskontroll. Han berättar att de vanligaste sjukdomarna som behandlas är andningsproblem och magproblem. När vi frågar vad vattnet kommer ifrån, då ingen annan i landsbygdsstaden har tillgång till vatten, berättar han att det dagligen körs in tankar till sjukhuset.

Ci rural  sjukhus

Obebodda hus i Santiago el Pinar. Foto: Frida Ekerlund

Brist på kontinuitet i utvecklingsprojekt

Oavsett om sjukhuset som del av projektet idag är en fungerande servicefunktion, går det inte att förneka att husen i sig till största del är obebodda. Utan vatten, elektricitet, dränering, eller plats för smådjur eller boskap. I februari i år skrev tidningen la Journada att endast 20 familjer bor i de 115 husen. När guvernören Juan Sabines avlöstes av Manuel Velasco Coello den 1 juli 2012, stängdes också cykelfabriken ned i området och de få arbetstillfällena som fanns försvann. Nu står även fabriken tom.

son hechos, no palabras

En del av sjukhuset. På väggen syns ”Son Hechos no Palabras”, ungerfärligt ”Handlingar framför Ord” Foto: Frida Ekerlund

Sedan projektet startades och avslutades har Mexiko fått en ny president, samt en ny delstatsguvernör. Det verkar till synes som att de hållbara landsbygdsstäderna är de barn politikerna lämnat efter sig som varken den nya presidenten, Enrique Peña Nieto eller delstatsguvernören, Manuel Velasco Coello, vill kännas vid, och det är således inte förvånansvärt att Santiago El Pinar har fått smeknamnet ”spökstaden”.  I projektets slogan ”Handlingar framför ord”, har det helt enkelt saknats rådfrågan om lokalbefolkningens behov, samt kontinuitet.

Frida Ekerlund, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen 2013-2014, Chiapas, Mexiko.