toppbild mexiko 2016
Rosa López Díaz frisläppt efter sex år

Den 4: e juli släpptes nio fångar efter beslut om frigivning. Under tre dygn väntade deras familjer utanför fängelset på att de skulle släppas. Chiapas delstatsguvernör åkte personligen till fängelset i utkanten av San Cristóbal de las Casas för att överlämna de symboliska frihetshandlingarna.

En av de frisläppta fångarna är Rosa López Díaz, dömd till 27 år och sex månaders fängelse för kidnappning på tvivelaktiga grunder. Efter drygt 6 år i fängelset är hon nu fri. López Díaz har tzotzil som modersmål. Att vara ursprungsbefolkning är något som hon har gemensamt med de övriga frisläppta fångarna, liksom med många andra fångar som inte får rättegång eller blir dömda på godtyckliga grunder i Mexiko idag. ”Jag kommer att vara ute när jag är 55 år gammal”, sade hon tidigare. Idag är hon 35 år gammal och vid intervjun hade det gått exakt två veckor sedan hon släpptes. Kristna Fredsrörelsen har fått träffa Rosa för en intervju.

Intervju: Rosa om fängelsevistelsen samt sina två veckor i frihet

 

Intervju: Rosa om sin son som dog i fängelset

”Jag blev intagen den 10 maj 2007. Jag kände en stöt bakifrån när jag promenerade i parken och blev indragen i en bil”, berättar hon i dokumentären Koltavanej, en dokumentär producerad under hennes fångenskap. Hon var gravid i fjärde månaden under anhållandet, blev utsatt för sexuella övergrepp och erkände brott under tortyr. ”Jag förstår inte varför det är jag och inte dem som sitter i fängelse” fortsatte hon. I fängelset har hon sedan fött två barn, Nathanael och Leonardo. Nathanael dog i oktober 2011 till följd av den CP-skada han fick till följd av misshandeln vid gripandet. Hon har fram tills nu aldrig fått besöka hans grav.

 

Intervju: Rosa om Alberto Patishtán Gomez, Mexikos mest kända samvetsfånge. Den 12 september kommer det avgöras huruvida Patishtán kommer att frisläppas.

När jag och min kollega Aino Ravandoni träffar den nysläppta fången Benjamín López Díaz, berättar han att ”Det tog lång tid innan guvernören kom. De sade att vi skulle bli frigivna, sedan fick vi vänta instängda i ett rum utan sömn på att guvernören skulle komma personligen.” Här kan ni se ett klipp på överlämnandet. (Och ja, den unge mannen i bild är Chiapas guvernör; den yngsta guvernören i landet med sina nyss fyllda 33 år.) De fångar som släpptes från fängelset är alla knutna till en människorättsorganisation som startades år 2006 i förmån för människorättsförsvarare och politiska fångars rättigheter i Mexiko, Solidarios de la Voz del Amate, som Kristna Fredsrörelsen tidigare skrivit om. Fortfarande sitter två personer kvar i fängelset; Alejandro Díaz Sántiz och Alberto Patishtán Gómez, som Kristna Fredsrörelsen tidigare skrivit om här och här. I följande klipp berättar Rosa om sin relation till Alberto

Patishtán och om vikten av hans stöd för fångarnas frigivning.
 

Intervju: Rosas man, Alfredo López Jímenez, som också frisläpptes, om vikten av internationella organisationers närvaro

Rosas man berättar om vikten av internationella organisationers närvaro för människorättsorganisationer och människorättsförsvarares möjligheter att kräva rättvisa.

 

Frida Ekerlund, Fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Chiapas, Mexiko, 2013-2014