toppbild mexiko 2016
Floderna, vattnet och livet är inte till salu

”Vi kräver att regeringen lägger ner alla planer på vattenkraftsutbyggnad i Chiapas, ersätter de människor som tvångsförflyttats och respekterar beslut som fattas av dem som kämpar mot avhysningar och ödeläggelse.”

Det är den 14 mars på Motståndstorget i San Cristobal de las Casas, Internationella dagen för aktioner mot vattenkraftsdammar, för floderna, vattnet och livet. På trappan till katedralen pågår en manifestation arrangerad av Otros Mundos, en lokal miljöorganisation knuten till Jordens Vänner. Kristna Fredsrörelsen har sedan ett år samarbetat med Otros Mundos på grund av de hot som riktas mot människor som kämpar för en bättre miljö och rätten att bli tillfrågade gällande utvinning av naturresurser på deras mark. En rättighet de har både enligt mexikansk och internationell rätt.

I delstaten Chiapas där vi befinner oss produceras en stor del av den el som konsumeras i Mexiko. De fyra vattenkraftverken i floden Grijalva producerar 40 % av hela landets energiproduktion (källa: Mapder). Trots det är elpriserna för de enskilda hushållen här högre än genomsnittet för landet i övrigt, och många av Chiapas fattiga invånare har inte ens tillgång till el trots att de bor mycket nära dammarna och kraftverken. Regleringarna av Grijalvafloden orsakar dessutom allvarliga översvämningar  i granndelstaten Tabasco, vilket framför allt drabbar ursprungsfolken och den fattiga landsbygdsbefolkningen.

På tur att regleras står nu bland annat gränsfloden mellan Guatemala och Mexiko, Usumacinta. Fyra stora vattenkraftverk planeras, vilket innebär ett stort hot mot djur- och växtliv i Lacandondjungeln, men också mot de samhällen som ligger längs floden och de betydelsefulla mayaruiner som finns i området. Människorna som lever här har motsatt sig exploateringen, men myndigheter och företag försöker övertyga befolkningen med hjälp av löften om ”utveckling” och ekonomisk ersättning.

otros mundos

Representanter för Las Abejas och den lokala miljöorganisationen protesterar vid katedralen i San Cristobal de Las Casas.
Foto:http://revistafragua.net/

På Motståndstorget fortsätter protesterna. Det småregnar och börjar bli kallt, men stämningen bland dem som protesterar är desto hetare. Pressmeddelanden läses upp och representanter från organisationen Las Abejas i Acteal uppmanar till protester och kamp utan våld:

”Bröder och systrar, kämpa tillsammans med oss; låt dig inte luras, låt inte elbolagen ta ut absurda avgifter. Vi betalar inte för elen. Elen tillhör folket, elbolagen har inte rätt att kräva betalning av dig. Vi kommer inte att betala för elen förrän den dag då elenergi och andra nationella gemensamma naturresurser tillhör folket och inte ett fåtal personer.”

Här kan du läsa mer om Mapder, Otros Mundos och Las Abejas. Här kan du läsa tidigare fredsobservatörers inlägg om gruvdrift som även den påverkar miljön och ursprungsfolkens livsvillkor negativt.

Kerstin Jonsson, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Chiapas 2013-2014