toppbild mexiko 2016
Välkomnande i Salvador Allende
Mot nya uppdrag i sydöstra Mexikos högland

Caroline Andersson, ny koordinatör för Kristna Fredsrörelsen i Chiapas, Mexiko. Här på en av gatorna i San Cristóbal de las Casas.

Med 15 år av folkbildning och global rättvisa i bagaget har jag nu bytt Österfärnebos myggtäta och tallrika lågland mot ett liv bland höga berg och djupa dalar i Chiapas, södra Mexiko.

1999 började min resa mot Mexiko på Färnebo folkhögskolas första kurs med resa till Chiapas. Sedan dess har mitt liv färgats av mötet med både den deltagande pedagogiken och kampen för en rättvis värld. Som lärare och rektor på Färnebo folkhögskola har jag fått arbeta med dessa frågor genom skolans resande kurser till Latinamerika och förberedelserna inför den egna allmänna kursen i Gävle.

Nu har jag fått möjlighet att fortsätta på den upptrampade stigen, men det viktiga uppdraget som koordinatör för Kristna Fredsrörelsens internationella medföljningsprogram i Mexiko. Under två år kommer San Cristóbal de las Casas vara min bas och härifrån kommer jag och fyra fredsobservatörer medfölja mexikanska människorättsförsvarare som är hotade på grund av sitt engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter.

Jag kommer skriva om arbetet och livet i Chiapas genom FOLAC men även här på bloggen. Genom Kristna Fredsrörelsens hemsida kan du stödja vårt arbete genom att ingå i det aktionsnätverk som aktiveras då brott mot mänskliga rättigheter begås eller bidra ekonomiskt till projektets genomförande.

Katedralen

I vackra San Cristóbal de Las Casas, Chiapas, har Caroline och fyra fredsobservatörer från Kristna Fredsrörelsen sin bas i Mexiko.

Vilka är Kristna Fredsrörelsen?

Kristna Fredsrörelsen är en idéburen medlemsorganisation som bildades 1919 och är idag en av Sveriges största fredsrörelser. Visionen är en värld där det råder fred och rättvisa, där allmän och total nedrustning har genomförts och en värld utan våld. Organisationens uppdrag är att arbeta för fred och rättvisa genom ickevåld. Detta sker genom utbildningar, utbyten, organisering för ickevåld, religionsdialog, skydd av människorättsförsvarare och genom arbete mot vapenhandel.

Vad är internationell medföljning?

Kristna Fredsrörelsen skickar fredsobservatörer till konfliktdrabbade områden i Colombia, Guatemala och delstaten Chiapas i Mexiko. Syftet är att ge utrymme för lokalt freds- och människorättsarbete och att skydda civilbefolkningen. Metoden kallas ”preventiv närvaro” och handlar om att förebygga våld. Närvaron av fredsobservatörer har en skyddande och våldsdämpande effekt. Denna effekt uppnås genom att observatörerna ingår i internationella nätverk av organisationer och personer som reagerar på brott mot de mänskliga rättigheterna.

Varför Chiapas?

Chiapas är den sydligaste delstaten i Mexiko. Delstaten är rik på naturresurser men stora delar av befolkningen, särskilt ursprungsfolken, är fattig. 1994 väckte zapatisternas uppror uppmärksamhet över hela världen. I dag kan konflikten beskrivas som lågintensiv, den militära närvaron är hög och det finns fortfarande aktiva paramilitära grupper i området. Det finns också stora problem med brott mot de mänskliga rättigheterna. I Chiapas utgör våra fredsobservatörer en preventiv närvaro i byar. På plats koordineras arbetet av Kristna Fredsrörelsens samarbetspartner FrayBa.

Caroline Andersson, koordinatör för Kristna Fredsrörelsen i Mexiko 2013-2015