toppbild mexiko 2016
Många blev en i Mexiko

En grupp bestående av åtta fredsobservatör blev två när vi skiljdes åt i Antigua i Guatemala efter påsk. Fyra åkte till Chiapas i Mexiko, medan fyra blev kvar i Guatemala. Den sista veckan i augusti blev vi alla återigen en enda grupp, när vi återförenades på vårt mittmöte i San Cristóbal de Las Casas i Chiapas, Mexiko.

Mittmötet blev ett kärt återseende och vi fick möjlighet att berätta både om höjdpunkter och lågvattenmärken som vi har varit med om. Bland mycket annat fick vi höra varandras berättelser om loppor, amöbor och en av oss kunde till och med skryta med att ha mött en obstinat ko som behagat förskansa sig i fredsobservatörernas kök i ett av de samhällen som medföljs i Mexiko.

Med på mötet fanns även vår lokala koordinatör Mikael Lindgren samt Sara Rooth och Aron Lindblom, våra båda programsekreterare från kansliet, som kom hela vägen från Sverige. Sent på onsdagkvällen, när vi var mitt uppe i att leka charader, fick vi fint besök av Maria Guerra. Maria är lokal koordinatör för Kristna Fredsrörelsen i Colombia, och hon höll ett mycket uppskattat föredrag om hur de arbetar där.

Fredsobservatörerna lyssnar engagerat på Maria berätta om erfarenheterna från Colombia. Foto: Mikael Lindgren

Fredsobservatörerna lyssnar engagerat på Maria berätta om erfarenheterna från Colombia. Foto: Mikael Lindgren

Tillsammans hade vi en oerhört intensiv vecka fylld med intressanta diskussioner om hur de båda projekten utvecklas. I Mexiko har Kristna Fredsrörelsen under våren arbetat intensivt med projektutveckling och att utvidga sitt kontaktnät. Nätverkandet är ett långsiktigt och tidsödande arbete som kommer att fortsätta under hösten. Redan dagen efter att mittmötet avslutades åkte några av våra kollegor till Mexiko City för att ha möte med bland annat FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter och svenska ambassaden.

I Guatemala ingår vi som en del av paraplyorganisationen ACOGUATE som styrs av medlemsorganisationerna gemensamt. Även där verkar vi för att påverka projektet så att det anpassas till de nya utmaningar som vi möter i vårt arbete med att skydda människorättsförsvarare. Efter mittmötet åkte Maria och Sara med oss tillbaka till Guatemala från Mexiko för att träffa resten av ACOGUATE men även andra svenska organisationer, MR-organisationer och svenska ambassaden.

Nu har en grupp alltså återigen blivit två och en spännande höst med många nya utmaningar väntar oss i både Guatemala och i Mexiko. Nästa gång vi förenas är i februari för att ta avsked av Centralamerika och ta med våra upplevelser hem till Sverige.

Pernilla Nordvall, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala 2012-2013