toppbild mexiko 2016
Alberto Patishtán och den outtröttliga kampen för frihet

Det är en häftig känsla att se folket strömma in på torget, hundratals, kanske upp till tusen människor tar sig under slagord och banderoller in mot katedralen. Banderollerna visar foton på en man, och bland skriken hörs hans namn, gång på gång, ”frihet för Alberto Patishtán”!

Idag, den 4 september, anordnade den katolska rörelsen el Pueblo Creyente (ungefär det troende folket) en pilgrimsfärd genom San Cristóbal som slutade med en mässa i den stora katedralen på torget, till förmån för Alberto Patishtáns frihet.

Ni som följer Kristna Fredsrörelsens blogg vet vid det här laget vem Patishtán är. Han är en politisk fånge, fängslad och dömd för ett brott han inte begått och i år har det gått tolv år sedan han berövades sin frihet. Den 26 juli skedde ett litet framsteg och Alberto flyttades tillbaka från högriskfängelset i Sinaloa, norra Mexiko, där han suttit sedan oktober förra året, till fängelset i San Cristóbal.

Det var tack vare påtryckningar från såväl det nationella som internationella civila samhället som gjorde detta möjligt. Sedan april i år har den senaste kampanjen för Albertos frihet pågått, och runt om i världen har människor engagerat sig för hans frihet. I veckan presenterade människorättscentret Frayba och Albertos advokat en ny strategi. Nu vill man att Mexikos högsta domstol ska erkänna Patishtáns oskuld, och genom blixtaktioner vill man att så många personer som möjligt skriver till domstolen för att detta ska bli verklighet.

Vid ett möte med FN:s kontor för mänskliga rättigheter förra veckan tog Kristna Fredsrörelsens representanter upp fallet Patishtán. Vi fick då frågan: Det måste finnas hundratals Patishtán i Mexiko, varför all denna uppmärksamhet runt honom? Det är en bra fråga, och det stämmer att det finns alldeles för många oskyldigt dömda i Mexikos fängelser. Så varför väcker fallet Patishtán så starka känslor? Hur kommer det sig att folk från New York till Prag, från Barcelona till Buenos Aires går man ur huse och protesterar, skickar brev till mexikanska myndigheter, anordnar stödfester och på andra sätt verkar för hans frihet?

Jag träffade Alberto i fängelset tillsammans med en kollega söndagen den 26 augusti och efter det besöket är det inte längre svårt för mig att förstå. Det är något visst med Alberto, något som gör att folk vill vara nära honom. Han skrattar ofta och hjärtligt, visar varje människa i hans närhet värme, tar sig tid. Vi var cirka åtta personer som besökte Alberto på söndagen, som är besöksdag, och några hade tagit med sig gitarrer. Gång på gång sjöng de sången om fågeln från sydöst som blivit berövad sin frihet och tagen till norr, men som nu är tillbaka, och om hoppet som aldrig får lämna oss, länge leve Alberto Patishtán. Vi tillbringade ett antal timmar inne på fängelset, drack kaffe och spelade kinaschack, en av fångarna rappade för oss, ackompanjerad av vänner utifrån, och ganska snabbt glömde jag att jag befann mig inne på ett fängelse. Tills det blev dags att gå. Alberto och hans vänner, alla organiserade i La Voz del Amate (El Amates röst), organisationen som startades av Patishtán inne i fängelset 2006 vill ta i hand och säga hejdå. En man kramar om min kollega Aron och ber honom att fortsätta kampen, att inte ge upp hoppet, samt att han ska hälsa sin familj. Vi ses snart igen säger vi och alla tackar för att vi kom, det glittrar i deras ögon och leendena är stora. Men när jag går tillbaka ned mot entrén känner jag tårar fylla mina ögon. Plötsligt är det så tydligt vad som skiljer oss från dem, något jag tror vi ofta glömmer bort att uppskatta, något så ovärderligt som friheten.

Du kan också göra en skillnad för Alberto. Klicka på länken nedan och fyll i ditt namn och tryck på skicka. Det är inte svårare än så, men kanske gör det att vi så småningom får dricka kaffe med Alberto utanför fängelsets murar.

Skriv under blixtaktionen för Alberto Patishtáns frihet här (på spanska).

Karin Bender, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Mexiko