toppbild mexiko 2016
Gör en insats för människorättsförsvarare i Latinamerika!

“Uppgifter från finska Hufvudstadsbladet och pressmeddelanden från organisationer i Mexiko gör gällande att en finsk medborgare och en mexikansk medborgare ska ha dödats. Enligt den mexikanska tidningen La Jornada attackerades en delegation av internationella observatörer när dessa var på väg till samhället San Juan Copala för att överlämna kläder, mat och filtar.”

Affisch från Oaxaca: "Vi kräver frihet och de skickar militärer." Foto: Aron Lindblom.

Affisch från Oaxaca i Mexiko: “Vi kräver frihet och de skickar militärer.” Foto: Aron Lindblom.

Raderna ovan skrev vi här på fredsobservatörernas blogg den 28 april 2010 då vi hade nåtts av den tragiska nyheten om morden på Alberta ”Bety” Cariño Trujillo, mexikansk människorätts-försvarare, och Jyri Antero Jaakkola, internationell observatör från Finland, som dödades när de deltog i en solidaritetskaravan i Oaxaca den 27 april 2010. Morden kom som en chock för många och manade oss på Kristna Fredsrörelsen till handling. Som fredsrörelse får vi aldrig stå tysta inför våld eller övergrepp. Som medföljningsorganisation måste vi använda vårt inflytande och vårt goda rykte för att skydda de som förföljs eller hotas.

Sedan maj 2010 har Kristna Fredsrörelsen drivit på och krävt rättvisa för morden på Bety och Jyri. Vi har genom brev och möten med mexikanska myndigheter uppmanat den mexikanska staten att utreda vad som hände och garantera människorättsförsvarares rätt att arbeta fritt och utan rädsla för våld eller övergrepp. Våra uttalanden till stöd för människorättsförsvarare i Mexiko samlade underskrifter från 16 internationella organisationer 2010, 29 organisationer 2011 och 24 organisationer 2012. Vi har fått svar från Mexikos myndigheter, men än så länge har ingen dömts för morden och enligt personer med insyn i rättsprocessen så har inte mycket hänt med utredningen sedan 2010.

I maj i år fick vi ett brev från Mexikos presidentkontor där de skrev:

“Tack för ert brev, våra medborgares säkerhet är en av de högsta prioriteringarna för den sittande regeringen och vi utkämpar därför i dagsläget en strid mot den organiserade brottsligheten.”

Svaret från presidenten nämnde ingenting om att alla människor har rätt att engagera sig för de mänskliga rättigheterna utan att utsättas för våld, vilket var brevets grundkrav. Den nuvarande situationen för de mänskliga rättigheterna i Mexiko är mycket svår. Förra året registrerade den mexikanska människorättsorganisationen ACUDDEH 209 kränkningar av mänskliga rättigheter, vilket motsvarar en ökning med 418 % jämfört med året dessförinnan.

Kristna Fredsrörelsens fredsobservatörer skickas till Colombia, Mexiko och Guatemala för att bistå hotade människorättsförsvarare med skydd och internationell närvaro. Fredsobservatörernas närvaro ska motverka hot men om hot ändå skulle förekomma kan vi också agera med exempelvis myndighetsbesök eller blixtaktioner.

Just nu genomför Kristna Fredsrörelsen en blixtaktion för civilbefolkningen i Bojayá, Colombia, som utsattes för en massaker för tio år sedan. Efter massakern lovade Colombias regering gottgörelse för Bojayás invånare. De skulle få sina mänskliga rättigheter garanterade, inklusive tillgång till sjukvård, arbete och strömförsörjning. Idag, tio år senare, har staten fortfarande inte uppfyllt sina löften, och majoriteten av de som flydde har inte kunnat återvända till sina hem.

Den 25 juni hade blixtaktionen fått 170 underskrifter från våra medlemmar och sympatisörer, men ju fler vi är desto bättre. Klicka här för att läsa mer och skriva under!

Aron Lindblom, programsekreterare Fredstjänst & Internationell Medföljning i Mexiko, Kristna Fredsrörelsen.

Läs 2012 års uttalande för rättvisa för Bety och Jyri (spanska) här, och se vårt svar till Mexikos presidentkontor (spanska) här.