toppbild mexiko 2016
Yo soy 132

Foto: Arijana Marjanovic

Veckor före valet i Mexiko, den första juli 2012, dyker oanade protester upp runtom i landet. Tusentals studenter sluter upp i fredliga demonstrationer runt parollen “vi vill ha riktig demokrati”. Ptotesterna, och organiseringen bakom dem, kan få överraskande konsekvenser för den hittils utmålade vinnaren Enrique Peña Nieto från Partido Revolucionario Institucional PRI.

På anti-Peña Nieto-demonstrationerna som äger rum runt om i Mexikos städer lyder slagorden “Stäng av teven, sätt på intellektet!” och “Ingen mer skit, ingen mer censur, död åt tevediktatur!”.

Maskineriet startades av studentrörelsen Yo soy 132 (ungefär “Jag är den 132:e”). En organiserad ickevåldsrörelse, i själva verket inte så mycket emot Peña Nieto som den är emot den så kallade tevekratin. Det vill säga att Mexikos tv-kanaler sänder osanningar, manipulerar och desinformerar Mexikos invånare. Carlos de Santiago Fernandez, språkstudent i Mexiko City, menar att den stora massan i Mexiko fördummas av teven.

– Folk styrs av teven, de allra flesta mexikaner tittar bara på teve, de läser inte. Det är fascinerande att folk demonstrerar emot tv-kanalerna och jag hoppas att allt det här gör att gemene man och kvinna börjar ställa sig frågande till om allt som sägs på nyheterna verkligen är sant.

Det hela började den 11 maj då Peña Nieto fick fly, bakvägen, ut från universitetet la Iberoamericana, då han besökte läroverket i samband med valkampanjen. Studenterna kallade den generade Peña Nieto för mördare och skrek “Ut, ut, ut!”. Då tv-kanaler, köpta av Peña Nieto, försökte släta över den pinsamma incidenten genom att säga att studenterna betalats av motståndspartiet Partido de la Revolución Democrática (PRD), tände det till. Studenterna, 131 stycken, svarade med att lägga upp videosnuttar, på sig själva, på internet där de visar upp sitt ID-kort och säger “jag är inte köpt”.  Studenterna som gick ihop i Yo soy 132-rörelsen menar med frasen att de “är den 132:a studenten” och visar på så sätt sitt stöd och solidaritet. Rörelsens grundpelare består i att all verksamhet ska utföras med hundra procent ickevåldsliga och fredliga metoder.

Fler än 6 000 studenter från hela Mexiko samlades i huvudstaden för att enas kring fundament som det fortsatta arbetet ska utgå från. Några av dessa är att Yo soy 132-rörelsen:

 • Är partipolitiskt obunden
 • Motsäger sig nyliberal ekonomisk politik
 • Ska organisera sig för att motverka valfusk
 • Uppmanar staten att nedrusta kriget mot knarket
 • Kräver att president Felipe Calderón ställs inför rätta för brotten han gjort sig skyldig till i kriget mot knarket
 • Kräver att myndigheterna i Chihuahua och delstaten Mexiko ställs till svars för de många grymma morden på kvinnor som utförts där
 • Uttrycker solidaritet och stöd för frisläppning av politiska fångar, höjning av minimilöner, ursprungsbefolkningens självständighet genom San Andrés-avtalet
 • Ställer diverse krav på utbildningssystemet i Mexiko

Yo soy 132-rörelsen är ovanlig i Mexiko genom att den grundas på ickevåldsprinciper. Det talas om den mexikanska våren, vissa menar att det återstår att se, om våren övergår i sommar. Enligt dem är det först efter valet den första juli som rörelsens motståndskraft, uthållighet och styrka verkligen sätts på prov. De menar att om den överlever våren kan den ha potential att förändra Mexiko.

Arijana Marjanovic, Fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen 2012-2013

Comments (3)

 1. Pingback: Ickevåldsprotester i Mexiko « Kristna Fredsrörelsens blogg

 2. Pingback: Valfusk i Mexiko – protester i Sverige | Fredsobservatörernas blogg

 3. Pingback: Årskrönika Mexiko 2012 | Fredsobservatörernas blogg

Comments are closed.