toppbild mexiko 2016
Rättvisa för Bety och Jyri!

Den 27 april 2010 mördades den finländska observatören Jyri Jaakkola och den mexikanska människorättsförsvararen Bety Cariño i ett bakhåll i delstaten Oaxaca, Mexiko. På årsdagen för dessa mord uppmärksammar Kristna Fredsrörelsen återigen fallet och vädjar till de mexikanska myndigheterna att brottet utreds.

Foto: http://lavozdelanahuac.blogspot.mx

Foto: http://lavozdelanahuac.blogspot.mx

Jyri och Bety deltog i en internationell solidaritetskaravan som den 27 april 2010 skulle undsätta San Juan Copala, ett fattigt samhälle på landsbygden där invånarna utropat sig som autonoma efter inspiration från bland andra zapatisterna i Chiapas. På grund av invånarnas politiska sympatier hade San Juan Copala omringats och skurits av från omvärlden av den paramilitära gruppen UBISORT. Den humanitära situationen i San Juan Copala var desperat och fredskaravanen skulle komma till undsättning med filtar, vatten, mat och solidaritet till de boende i San Juan Copala. Karavanen bestod av såväl mexikanska aktivister som internationella observatörer från Finland, Italien och Belgien.

Innan karavanen nått San Juan Copala skedde attacken. Ett tiotal personer skadades och Jyri och Betys liv fick ett tragiskt slut. Sedan dess har rättvisan lyst med sin frånvaro, som i så många andra fall av övergrepp och mord på människorättsförsvarare i Mexiko. Inte mycket har hänt i rättsprocessen, trots att det finns både vittnesmål och misstänkta. Enligt människorättsorganisationer i Mexiko saknas den politiska viljan att driva fallet. Men det mexikanska och internationella civila samhället slutar inte hoppas på att rättvisa en gång ska skipas. I april 2012 genomförde flera organisationer ett protestmöte i Mexiko City och nu förbereds en anmälan mot Ulises Ruíz, som var delstatsguvernör i Oaxaca vid tiden för morden och anses vara ytterst ansvarig för dådet och den situation som invånarna i San Juan Copala tvingas genomleva. Familjen till Bety Cariño kommer också att resa till Finland för att därifrån driva fallet. “Om det är nödvändigt att åka till andra sidan jorden för att söka rättvisa, så gör vi det”, sade Omar Esparza, make till Bety Cariño, till Kristna Fredsrörelsens samarbetsorganisation Sipaz.

Rättvisa för Bety Cariño och Jyri Jaakola!

Rättvisa för Bety Cariño och Jyri Jaakola!

Idag, den 27 april 2012, minns och hedrar vi Jyri och Bety, två människor som mördades på grund av sitt solidaritetsarbete med de mest utsatta, på grund av sin kamp för de mänskliga rättigheterna. I dagarna har Kristna Fredsrörelsen tillsammans med andra människorätts-organisationer skrivit ett påtryckningsbrev till president Felipe Calderón. Där kräver vi att straffriheten i fallet Jyri och Bety hävs och att staten tar sitt ansvar och gör de utredningar som behövs för att rättvisa ska kunna skipas. Brevet har bland annat undertecknats av Red de Todos los Derechos para Todas y Todos (RedTDT), ett nätverk som samlar 75 olika människorättsorganisationer från 22 delstater i Mexiko.

Karin Bender, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Mexiko 2012-2013

Läs vårt brev till den mexikanska staten 27 april 2012 (spanska).

Läs mer om fallet här på bloggen:

2010: Väpnad attack mot observatörer i Oaxaca, Mexiko

2010: Blixtaktion Oaxaca

2011: Ett år sedan morden i Oaxaca