toppbild mexiko 2016
Vi höjer våra röster för ett starkt globalt vapenhandelsavtal

Under det gångna året har vi fredsobservatörer sett vilken förödande effekt väpnat våld har haft och fortsätter att ha på oskyldiga människor. Vi har medföljt personer och familjer som själva drabbats eller som förlorat en anhörig på grund av det brutala våldet.

Varje dag dör fler än 2000 personer i världen på grund av väpnat våld. I Guatemala dör idag fler människor av våld per år än det gjorde under det 36-åriga inbördeskriget och i Mexiko har president Calderóns krig mot knarket krävt upp emot 50 000 liv sedan det startades 2006. Tillgången till vapen underlättas genom införsel från grannländerna och det är extremt svårt att kontrollera vapenflödet.

Det behövs en mer reglerad handel med vapen och därför stödjer vi genom KrF Speak Out-kampanjen. Kampanjen har blivit nominerad till Nobels fredspris.

Hur kan du agera?

Speak Out är en internationell kampanj som ger dig chansen att ställa dig bakom ett starkt globalt vapenhandelsavtal. Avtalet handlar bland annat om att det ska vara förbjudet att exportera vapen till länder som kränker de mänskliga rättigheterna, där vapnen skulle kunna vara ett allvarligt hot mot att bekämpa fattigdom eller där de skulle användas till terrorism. Det angår särskilt oss i Sverige då vi är en av världens största vapenexportörer. Genom att du höjer rösten kan vi visa att det finns ett brett stöd för ett starkt och effektivt avtal – och då kan vi öka trycket på beslutsfattare.Vi uppmanar därför dig att stödja Speak Out-kampanjen. Det är enkelt att agera – bara ditt namn och din emailadress behövs. Läs mer på: http://speakout.controlarms.org/speakout/index.php

Ditt stöd är viktigt – tillsammans vi kan rädda liv!

Karin Bender, Zofie Bengtsson, Sofia Gadelii, Malin Kullmar, Elina Peronius, Charlotta Pettersson och Kajsa Stenberg

Läs mer om det internationella vapenavtalet på vår blogg:

http://fredsobservatorerna.wordpress.com/2011/12/26/hoj-din-rost-for-ett-starkt-internationellt-vapenhandelsavtal/