toppbild mexiko 2016
Turismkonferens leder till social rensning

I slutet av oktober var San Cristóbal de las Casas och Chiapas värd för den VIII Internationella Upplevelseturismkonferensen arrangerad av Adventure Travel Trade Association (ATTA). President Felipe Calderón deklarerade i konferensens invigningstal att upplevelseturism är en alternativ väg för utveckling som främjar ursprungsfolk och skapar sysselsättning för “de fattigaste i samhället”. Ironiskt nog var det just dem som avhystes från San Cristóbals gator när den internationella konferensen kom till stan.

Förväntningarna var höga på upplevelsekonferensen som gick av stapeln 17-20 oktober och som lockade över 650 researrangörer från 60 länder.

 – Vi har träffat branchfolk från hela världen och utbytt idéer. San Cristobal är en fantastiskt mysig stad. Jag skulle vilja återvända hit med min familj.

Chiapas delstatsregering skulle jubla av lycka om de hörde den amerikanska mötesdeltagarens utlåtande om konferensen och San Cristóbal. Tidigare i somras hade delstatsregeringen beslutat att investera 41 miljoner pesos (ca 22 miljoner SEK) för att rusta upp byggnader och fasader i innerstan. Det här var tillfället då allas ögon skulle vara på San Cristóbal och Chiapas och stan skulle göras så attraktiv som möjligt.

Gatuförsäljning stoppas

Gator, torg och parker brukar normalt sprudla av liv och gatuförsäljning, men under mötesdagarna lyste de tomma. En försäljare som barn- och ungdomsorganisationen Melel Xojobal pratat med berättade att hon inför konferensen skaffat mer hantverk och souvenirer för att sälja, men tre dagar innan mötesdeltagarnas ankomst, fick hon beskedet att hon inte fick sälja på torget som hon brukar. Lokala politiker hade beslutat att gatuförsäljning i det historiska centrum skulle stoppas, ett beslut som drabbade drygt 2800 försäljare. De som trotsade försäljningsförbudet riskerade böter och förlust av försäljningslicens.

Angel säljer dagligen hamburgare vid ett torg i innerstan. Under konferensen var han tvungen att flytta sin verksamhet då hans arbetsplats skulle ge plats för parkering. Flytten ledde till minskade intäkter.

– Jag fick stå vid ett avskymt ställe utan en ström av människor. Jag trodde att mässan skulle bidra till mer försäljning. Det blev istället tvärtom, säger han uppgivet.

Tomt torg under mötesdagarna. Foto: Heber Gutierrez

Tomt torg under mötesdagarna. Foto: Heber Gutierrez

Samma torg under en vanlig dag. Foto: Zofie Bengtsson

Samma torg under en vanlig dag. Foto: Zofie Bengtsson

Den internationella turismkonferensen hyllades av arrangörer och politiker men fick stark kritik från det civila samhället som bland annat fördömde kriminaliseringen av gatuförsäljare och menade att politikerna ville visa upp en falsk verklighet. Flera människorättsorganisationer protesterade mot konferensen då den “representerar berövande av mark, resurser, levnadsvillkor, självbestämmande och kultur från ursprungsfolk och icke-ursprungsfolk i Chiapas” (den andra kampanjen).

Våldet har påverkat turismen i landet

Det ökade våldet i Mexiko till följd av president Calderóns krig mot knarket har haft stor negativ effekt på landets turismnäring. Den mexikanska regeringen utnämnde 2011 till “turismens år” för att visa att turismen i högsta grad är prioriterad. Chiapas lockar turister med sin storslagna natur, kristallklara vatten och historiska ruiner och delstatsregeringen har inom ramen för Palenque-Agua Azul Integrally Planned Centre (CIPP) långtgående planer på att expandera turismen och infrastrukturen vid vattenfallen i Agua Azul.

Kristna Fredsrörelsen arbetar med samhällen i Agua Azul-området och många invånare säger att de inte känner att har något att säga till om. Detta trots att Mexiko ratificerat ILO konventionen 169 där det bland annat står att ursprungsfolk ska konsulteras och vara delaktiga i projekt som berör dem. Som människorättsorganisationen Sipaz påpekar är många samhällen inte övertygade om de fördelar som turismen kan generera, utan de ser det som en risk att förlora kontroll över sin mark och över sina liv. Det kan även bli problematiskt om delar av befolkningen i ett samhälle är för ett turismprojekt och annan del emot då det då kan skapa splittring bland invånarna.

Enligt många var turismkonferensen en succé men för en stor del av San Cristóbals invånare var den ännu ett bevis på den diskriminering som ursprungsfolken och de fattiga systematiskt utsätts för.

Zofie Bengtsson, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Chiapas 2011-2012