toppbild mexiko 2016
”Mexiko fortsätter att vara ett av världens farligaste länder för journalister”

Som en reaktion på de senaste dagarnas attacker mot medier i Mexiko har Amnesty International uppmärksammat den utsatta situationen för journalister i landet. Förra tisdagen blev tidningen Siglo de Torréon i norra Mexiko utsatt för ett attentat då okända män tände eld på en bil utanför huvudingången och skott avlossades mot byggnaden. Tidningen har även tidigare utsatts för attentat liksom flera andra medier i området. För två veckor sedan tog sig beväpnade män in på kontoret för tidningen El Buen Tono i Veracruz och förstörde utrustning och tände eld på kontoret. I delstaten Zacatecas håller myndigheter på att utreda försvinnandet av två tidningsbud som varit försvunna sedan en vecka tillbaka efter att de rapporterat till kollegor att de blivit förföljda av polis. Den mexikanska nyhetstidningen La Jornada menar att attentaten mot medianläggningar har ökat de senaste åren och enligt tidningen har det skett 23 attacker sedan oktober 2005.

Amnesty International, Kommitéen för skydd för journalister (El comité para la Proteccion de los Periodistas) liksom flera andra organisationer fördömer händelserna och uppmanar staten att ta till strängare och effektivare åtgärder för att skydda journalister i deras arbete.

Enligt siffror från den statligt finansierade Nationella komissionen för mänskliga rättigheter (Comisión Nacional de  Derechos Humanos) har 74 journalister blivit mördade i Mexiko sedan år 2000 och ytterligare 13 stycken saknas fortfarande. Bara i år har åtta journalister fått sätta livet till. FN:s särskilda rapportör för yttrandefrihet Frank la Rue menar därför att Mexiko är det farligaste landet på den amerikanska kontinenten för jornalister och det femte farligaste landet i världen.

Men trots det höga antalet attacker emot journalister blir i princip inga av dessa brott uppklarade och straffriheten fortsätter. Den våldsamma situationen har lett till att många tidningar av rädsla valt att inte skriva om brott, korruption och osäkerheten i landet. Javier Zuñiga, särskild rådgivare för Amnesty International, menar att denna självcensur hos tidningarna undergräver yttrandefriheten i många delar av Mexiko. Amnesty International vädjar därför till den mexikanska staten att visa att hot och våld mot medier inte tolereras och att de skyldiga måste ställas inför rätta.

Malin Kullmar, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen 2011-2012