toppbild mexiko 2016
Nya dödshot mot mexikanska människorättsaktivister

Den 9 november 2011 kom ett mail till den mexikanska MR-organisationen Comité Cerezo där flera av medlemmarna hotas till livet. Detta är dock inte första gången; under de tio år som gått sedan Comité Cerezo bildades har så många som tretton mordhot tagits emot.

Comité Cerezo är en familjeorganisation som grundades efter att bröderna Alejandro, Héctor och Antonio Cerezo Contreras häktats på tvivelaktiga grunder år 2001 och därefter torterats i fängelset. Bröderna var oskyldigt anklagade för att ha placerat bomber på tre olika banker i Mexiko City och för att kämpa för deras frigivning bildade syskonen Francisco och Emilia solidaritetsorganisationen Comité Cerezo.

Två månader efter att bröderna häktats mördades deras advokat, Digna Ochoa y Placido, ett fall som förblivit olöst. Alejandro släpptes efter tre år och Héctor och Antonio efter sju och ett halvt, mycket tack vare påtryckningar från Comité Cerezo. Därefter har arbetet fortsatt, och hoten likaså. Mordhot mot Francisco, Emilia och Alejandro 2006 ledde till speciella skyddsåtgärder från interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter.

Under 2011 kom Comité Cerezo ut med en kontroversiell rapport angående människorättskränkningar i Mexikodär man anklagar staten för att föra ett krig mot den egna befolkningen, och inte mot knarkkarteller och organiserad brottslighet som är den officiella förklaringen till kriget. I rapporten menar man att Mexiko förvandlats till en terrorstat där man under förevändningen att man befinner sig i ett krig mot knarket lättare kan utöva en medveten strategi för kontroll över den egna befolkningen, särskilt de som motsätter sig staten och de intressen den skyddar. Oförklarliga försvinnanden, tortyr, antal politiska fångar och utomrättsliga avrättningar har ökat konstant sedan kriget mot knarket började 2006. Dessa terrormetoder används enligt Comité Cerezo för att skrämma befolkningen till passivitet.

Kristna Fredsrörelsen har i flera år arbetat nära Comité Cerezo. Under våren 2011 besökte Héctor Cerezo Contreras Sverige och Kristna Fredsrörelsen och senast i september hälsade en representant från KrF på organisationen i Mexiko City. I det senaste hotet den nionde november riktas mordhot mot alla ovan nämnda medlemmar plus Héctors två år gamla son.

Héctor Cerezo Contreras på besök i Stockholm i våras

Héctor Cerezo Contreras på besök i Stockholm i våras

Flertalet blixtaktioner har utfärdats efter det senaste mordhotet mot Comité Cerezo, för att stödja dem och deras fortsatta arbete till stöd för de mänskliga rättigheterna, skriv på här (spanska): http://www.redtdt.org.mx/d_acciones/d_visual.php?id_accion=169

Läs mer om den senaste rapporten från Comité Cerezo här på bloggen: http://fredsobservatorerna.wordpress.com/2011/11/10/terrorstaten-mexiko/

Karin Bender, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen 2011-2012