toppbild mexiko 2016
Agera nu! Politiska fångars liv i fara i Mexiko

Läraren Alberto Patishtán, som enligt det mexikanska människorättscentret Fray Bartolomé de Las Casas (Frayba) sitter oskyldigt fängslad för ett brott han inte begått, har återigen utsatts för övergrepp från myndigheterna i Mexiko. På grund av detta har Frayba nu ansökt om speciella skyddsåtgärder från Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter. Kristna Fredsrörelsen är djupt oroade över Alberto Patishtáns hälsa och säkerhet och uppmanar alla medlemmar och sympatisörer att skriva under den blixtaktion till stöd för Alberto Patishtán som tagits fram av Frayba.

Alberto Patishtan

Alberto Patishtán

Den 20:e oktober i år förflyttades Alberto Patishtán från fängelset CERSS No. 5 i delstaten Chiapas i södra Mexiko till ett högsäkerhetsfängelse i Sinaloa i norra Mexiko, flera hundra mil från Chiapas där han har sina rötter, sin familj och sina vänner. Enligt uppgift sitter Patishtán nu totalt isolerad, utan kontakt med omvärlden och kommer inte att få ta emot besök förrän om en månad, därefter kommer besök beviljas för endast 15 minuter var tredje månad. Under en presskonferens med Frayba och familjemedlemmar till Patishtán säger hans dotter Maria Gabriela:

– För mig är det mycket oroväckande att inte veta något om min fars hälsotillstånd, då han har diabetes och riskerar att bli blind. Jag ber nu att alla visar solidaritet med oss och kräver att min far släpps fri och får komma hem.

Presskonferens. I mitten Maria Gabriela Patishtán Ruiz och till vänster om henne Héctor David Patishtán Ruiz, barn till Alberto.

För en månad sedan, den 29:e september, inledde Alberto Patishtán en hungerstrejk i protest mot att han sitter frihetsberövad. Han fick stöd av flera andra interner som ställer sig bakom hans krav på frihet för politiska fångar. De har nu hungerstrejkat eller fastat i 33 dagar och deras hälsotillstånd är ytterst allvarligt. Läkare som besökt fångarna rapporterar om extremt låg hjärtfrekvens och puls, konstant diarré, smärta och värk i buk, muskler och huvud samt en genomsnittlig viktminskning på åtta kilo sedan strejken startade. Många av de familjemedlemmar som slagit läger på torget i San Cristobal hungerstrejkar eller fastar också.

– Vi ger oss inte av förrän de politiska fångarna släpps, säger Maria Gabriela.

Familjemedlemmarnas läger på torget

Familjemedlemmarnas läger på torget

Enligt Frayba verkar det som att myndigheternas beslut om att förflytta Alberto Patishtán till Sinaloa är ett straff för hungerstrejken och ett försök att tysta honom och göra slut på den rörelse som bildats kring kravet på hans frihet. Något som skulle kunna bekräfta den tesen är att en av de hungerstrejkande fångarna, Juan Collazo Jiménez, har mottagit hot från fängelsedirektören där han uppmanas sluta med sin strejk eller förflyttas till en mer isolerad del av fängelset. En förklaring som kommit från regeringen är att flytten berodde på överfulla fängelser. Men enligt Victor Lopez på Frayba har fångar dömda för narkotikarelaterade brott flyttats från fängelser i norra Mexiko till Chiapas, något som direkt motsäger statens förklaring. Regeringen har heller inte gett någon juridiskt klarlagd grund till Patishtáns förflyttning,något som är ett måste enligt internationell rätt. Frayba har nu ansökt om särskilda skyddsåtgärder från interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter i fallet Patishtán.

Kristna Fredsrörelsen är djupt oroade över Alberto Patishtáns hälsa och säkerhet och uppmanar alla medlemmar och sympatisörer att skriva under den blixtaktion till stöd för Alberto Patishtán som finns här nedan (på spanska). Denna blixtaktion har även fått stöd av människorättscentret Frayba, fredsorganisationen Sipaz, Amnesty International och det mexikanska nätverket för mänskliga rättigheter ”Todos los Derechos para Todas y Todos”.

Skriv under blixtaktionen här (spanska). Klicka här för att läsa en svensk översättning av hela blixtaktionen och bakgrundsinformationen.

Läs mer om Alberto Patishtán och de politiska fångarna här, här, här, här och här.

Aron Lindblom, programhandläggare och Karin Bender, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen 2011-2012

Comments (1)

  1. Pingback: Ytterligare två politiska fångar släppta efter hungerstrejk « Fredsobservatörernas blogg

Comments are closed.