toppbild mexiko 2016
Myndigheter reagerar på de politiska fångarnas hungerstrejk

Natten till fredag den 14 oktober släpptes de politiska fångarna Manuel Heredia Jiménez och Juan Jiménez Pérez efter att ha hungerstrejkat i 16 dagar i CERSS nr. 5 fängelset utanför San Cristobal de las Casas. Hungerstejken inleddes den 29 september av sju politiska fångar som en protest mot de kränkningar de fått utså vid gripandet och sedan i fängelset. Heredia och Jiménez hade vid frisläppandet varit frihetsberövade i 9 år och 4 månader.

Sedan den 8 oktober har familjemedlemmar till fångarna  i solidaritet hungerstrejkat och fastat i ett tält på katedralstorget i centrala San Cristobal. De har allt sedan tältet satts upp mottagit hot om förflyttning från både polis och civilpersoner.

Familjemedlemmar till de politiska fångarna hungerstrejkar på torget i San Cristobal. De är nu inne på sin 17e dag. Foto: Zofie Bengtsson

Familjemedlemmar till de politiska fångarna hungerstrejkar på torget i San Cristobal. De är nu inne på sin 17e dag. Foto: Zofie Bengtsson

Strax efter frisläppandet kom även nyheten att en annan av de hungerstrejkande politiska fångarna, Alberto Patishtán, natten till den 20 oktober kl 02:30 hämtats från fängelset i San Cristobal de las Casas och förts till ett federalt högriskfängelse i Sinaloa i norra Mexiko. Utöver Patishtán blev 49 andra fångar (41 män och 8 kvinnor) förflyttade till olika fängelser i landet. Enligt delstatsmyndigheten i Chiapas är det federala myndigheter som är ansvariga för förflyttningen men hittills har ingen gett någon förklaring till förflyttningen.

Alberto Patishtán. Foto: liberonsles.wordpress.com

Alberto Patishtán. Foto: liberonsles.wordpress.com

Patishtán, som suttit fängslad i över 11 år, har blivit en symbol för de politiska fångarnas kamp för frihet. Enligt organisationen Red contra la Represión är förflyttningen av honom ett tydligt försök att demoralisera och förstöra hungerstrejken samt att osynliggöra de politiska fångarnas protest. Den geografiska förflyttningen till norra Mexiko ses dessutom som ett strategiskt beslut då det försvårar för hans familjemedlemmar och advokat att besöka honom.

Zofie Bengtsson, fredsobservatör Chiapas 2011-2012

Läs mer om hungerstrejken och Alberto Patishtán:

http://fredsobservatorerna.wordpress.com/2011/10/03/politiska-fangar-inleder-hungerstrejk/

http://fredsobservatorerna.wordpress.com/2011/01/08/politiska-fangar-kraver-frihet/

http://fredsobservatorerna.wordpress.com/2010/08/21/alberto-patishtan-%e2%80%93-politisk-fange-i-mexiko/

http://fredsobservatorerna.wordpress.com/2010/06/29/orattfardigt-fangslad-i-tio-ar/