toppbild mexiko 2016
Ungdomar utbyter tankar på ickevåldsforum i Acteal

Den 8 och 9 oktober samlades ungdomar från Chiapas och andra delar av landet för att samtala om ickevåld och mänskliga rättigheter i Mexiko. Mötet ägde rum i Acteal, platsen för den våldsamma massaker som i december 1997 tog 45 liv.

Helgen inleddes med ett välkomnande från den pacifistiska organisation Las Abejas styrelse, som har sitt säte i Acteal. Därefter följde gruppövningar och redovisningar av övningarnas resultat. Målet med forumet var att få ungdomar att tänka i ickevåldstermer och samtalen baserades på grundtanken att ickevåld inte bara är en metod för konfliktlösning utan ett förhållningssätt och en livstil. Ämnen som togs upp under gruppövningarna var bland annat orsaker till våld, vilken typ av våld och människorättskränkningar som man upplever i sin vardag, vilka rädslor man känner samt olika ickevåldsalternativ till hur man kan bemöta det strukturella våldet i samhället. Rädsla för millitärer, frihetsberövande, kidnappning och urbanisering var återkommande rädslor som uttrycktes av ungdomarna.

Mayaaltar vid mötets öppnande. Foto: Zofie Bengtsson

Mayaaltar vid mötets öppnande. Foto: Zofie Bengtsson

Mänsklig stillbild av våld. Foto: Malin Kullmar

Mänsklig stillbild av våld. Foto: Malin Kullmar

En av mötets arrangörer, Colectivo Zapayasas, menade att starka känslor så som rädsla för sitt eget liv och välbefinnande kan vara svårt att uttrycka verbalt. Teater, bilder och kroppsspråk var därför vanliga inslag under grupppresentationerna. För en av deltagarna, Sebastian som åkt 9,5 timme med sin ungdomsorganisation Xi´Nich´ för att delta i helgens aktiviteter, var forumet givande; “Jag har lärt mig att jag som bor i en liten by i djungeln i Chiapas är rädd  för samma saker som en av killarna här som kommer från stan”. Mötet och samtalen med övriga ungdomar på forumet gav även mersmak; “Min grupp planerar att sätta upp en teaterpjäs om våld i vårt samälle”.

Gruppredovisning. Foto: Zofie Bengtsson

Gruppredovisning. Foto: Zofie Bengtsson

KrFs fredsobservatörer på åhörarplats: Foto: Organisationen La 72

KrFs fredsobservatörer på åhörarplats. Foto: Organisationen La 72

Mötesdeltagarna kom från hela landet; Mexiko City, Guadalajara, Cuernavaca, Tabasco, Puebla, San Cristóbal de las Casas och Chiapas djungel. Ickevåldsrörelsen Movimiento por la Paz con Justicia y Dignidad som besökte Acteal för några veckor sedan, återvände till ickevåldsforumet med 12 representanter från rörelsens ungdomssektion. Under öppna samtal om ungdomars situation i Mexiko uttryckte en represant från denna rörelse särskild oro för de snäva reglerna för antagning till universiteten och det faktum att ungdomar värvas till både militär och polis i skolor och i metron.

Las Abejas president var nöjd med ickevåldsmötet. “Staten kommer aldrig att få stopp på våldet utan det är vi som samhälle och organiserad civilbefolkning som måste skapa en förändring”. Prästen avslutade med en likande ord när han menade att fred inte kommer automatiskt utan det är något vi måste skapa tillsammans. Förhoppningen med ickevåldsmötet är att man nu har lyckats så ett antal ickevåldsfrön i dessa ungdomars framtida tankar och handlingar.

Zofie Bengtsson, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Mexiko 2011-2012