toppbild mexiko 2016
Politiska fångar inleder hungerstrejk

Den 29 september klockan 10:30 inledde sju politiska fångar i fängelset CERSS nr.5 utanför San Cristóbal de las Casas en hungerstrejk på obestämd tid. Fyra fångar, som på grund av allvarliga sjukdomar inte kan delta i hungerstrejken, inledde en tolv timmars fasta. Fångarna tillhör bland annat ”Amates röst” (La Voz del Amate), en organisation för politiska fångar i Chiapas som grundades av den politiska fången Alberto Patishtan. Patishtan sitter även han fängslad i CERSS nr. 5 och deltar i hungerstrejken. Patishtan är enligt honom själv och flera människorättsorganisationer oskyldigt dömd och fängslad på politiska grunder. År 2008 anordnade han en kollektiv hungerstrejk som resulterade i frisläppandet av hundratals politiska fångar. Patishtan själv förblev dock fängslad.

Fängelset CERSS Nr. 5 utanför San Cristobal de Las Casas i Chiapas, Mexiko. Foto: Aron Lindblom.

Fängelset CERSS Nr. 5 utanför San Cristobal de Las Casas i Chiapas, Mexiko. Foto: Aron Lindblom.

De hungerstrejkande fångarna protesterar mot att deras grundläggande rättigheter har kränkts från tiden för gripandet och under hela rättsprocessen emot dem. De har gripits utan häktningsorder, de har nekats tillgång till advokat och tolk och tvingats skriva under papper vars innehåll de inte förstått. Flera av dem blev torterade vid gripandet; en av dem fick en plastpåse över huvudet som kvävde honom tills han blev medvetslös. Därefter misshandlades han brutalt. En annan blev vid gripandet torterad med elchocker och slagen i flera timmar innan han fick två snitt i handleden varpå han blev medvetslös av blodförlusten. Ytterligare en fånge, som var gravid i fjärde månaden vid gripandet, kidnappades, torterades och våldtogs  i en minibuss. Hennes barn föddes med en CP-skada som enligt läkare är följden av den misshandeln hon utsatts för i samband med gripandet och i fängelset.

Information om hungerstrejken. Foto: Zofie Bengtsson

Information om hungerstrejken. Foto: Zofie Bengtsson

Inne i fängelset lever fångarna under omänskliga förhållanden i ett överbelagt fängelse med i princip ingen tillgång till sjukvård. Många har allvarliga sjukdomar som förvärrats på grund av bristen på sjukvård. Misshandel, fysisk och psykisk tortyr, trakasserier och sexuella övergrep är vanligt förekommande i fängelset. En av internerna berättar att han sover med tolv andra fångar i en cell på tre gånger tre meter. Det är på grund av dessa systematiska människorättskränkningar som människorättscentret Frayba menar att delstatsregeringen i Chiapas misslyckats med att garantera och skydda fångarnas rättigheter.

De politiska fångarna kräver att samtliga fångar tillhörande La Voz del Amate i CERSS nr. 5 släpps omedelbart. Hungerstrejken i fängelset kommer att pågå tills vidare.

Zofie Bengtsson, fredsobservatör för Kristna Fredsrörselsen i Chiapas 2011-2012

Läs mer om Alberto Patishtan och La Voz del Amate: http://fredsobservatorerna.wordpress.com/2011/01/08/politiska-fangar-kraver-frihet/

http://fredsobservatorerna.wordpress.com/2010/08/21/alberto-patishtan-%e2%80%93-politisk-fange-i-mexiko/

http://fredsobservatorerna.wordpress.com/2010/06/29/orattfardigt-fangslad-i-tio-ar/

Människorättscentret Fraybas rapport om situationen i fängelser i Chiapas:

http://www.frayba.org.mx/archivo/informes/110201_situacion_carcelaria.pdf