toppbild mexiko 2016
Samtliga politiska fångar från San Sebastian Bachajón släppta

Den 7 juli släpptes villkorligt 17-årige Mariano Demeza Silvano, den yngsta av de 5 tillfångatagna aktivisterna från San Sebastian Bachajón, som i månader suttit i fängelset Playas de Catazajá i norra Chiapas. För drygt en vecka sedan, den 23 juli, kom beskedet att även de resterande 4 aktivisterna blivit släppta. Det var i februari tidigare i år som 117 personer tillhörande zapatistsympatiserande Andra Kampanjen anhölls vid en sammandrabbning mellan regeringstrogna och zapatistsympatiserande vid vattenfallen Agua Azul i Chiapas. Nationella och internationella människorättsorganisationer har kritiserat gripandet och identifierat flera människorättsöverträdelser i den rättsliga processen.

Den 27 juni gjorde 237 fångar i Playas de Catazajá ett gemensamt uttalande där de rapporterar om övergrepp och kränkningar mot fångar och besökare begådda av fängelseledningen, i synnerhet den nytillträdde fängelsechefen. I uttalandet beskrivs hur besökande kvinnliga familjemedlemmar beordrats att ta av sig alla kläder inklusive underkläder vid säkerhetskontrollsvisiteringen. Vid tillfällen har fängelsepersonalen även visiterat intima kroppsdelar och begått andra kränkande sexuella handlingar.

I ett uttalandet i samband med frisläppandet av den förste aktivisten skriver anhängare till Andra Kampanjen från San Sebastian Bachajón att fritagandet är frukten av det stöd och de många protester som gjorts för de politiska fångarna. De skriver vidare att de politiska fångarna suttit fängslade i 5 månader och att deras enda brott har varit att de höjt sin röst för att försvara sin mark och autonomin. Familjemedlemmar till fångarna påpekar i ett brev att den Statliga Kommissionen för Mänskliga Rättigheter fått in flera anmälningar mot fängelsechefen och de kräver att en grundlig utredning av de människorättskränkningar som begåtts i fängelset genomförs.

 

Zofie Bengtsson, fredsobservatör Chiapas 2011-2012

http://sipaz.wordpress.com/2011/07/08/chiapas-liberacion-de-uno-de-los-5-de-san-sebastian-bachajon/

http://chiapas.indymedia.org/