toppbild mexiko 2016
Agera nu! Allvarliga hot mot civila i Chiapas, Mexiko
San Marcos Aviles i Chiapas, Mexiko. Foto: Sipaz.

San Marcos Aviles i Chiapas, Mexiko. Foto: Sipaz.

Civila medlemmar av zapatiströrelsen i San Marcos Avilés i delstaten Chiapas i södra Mexiko har utsatts för mordhot och hot om tvångsförflyttning. Kristna Fredsrörelsen, som har fredsobservatörer i regionen, är djupt oroade över situationen och uppmanar alla medlemmar och sympatisörer att skriva under det här uppropet.

Uppropet riktar sig till Mexikos president Felipe Calderón och andra mexikanska myndigheter och uppmanar dem att verka för att stoppa hoten och övergreppen mot zapatisterna i San Marcos Avilés samt att garantera dessa personers liv och säkerhet. I uppropet uppmanas myndigheterna även att respektera ursprungsfolkens rätt till medbestämmande och i synnerhet att inte genomföra insatser som går emot zapatisternas egna krav på autonomi.

Mer information och bakgrund till den hotfulla situationen i San Marcos Avilés finns på Kristna Fredsrörelsens hemsida.