toppbild mexiko 2016
Ett år sedan morden i Oaxaca

Rättvisa för Bety Cariño och Jyri Jaakola!

I karavanen som gav sig av den 27 april ingick bland annat lärare som hoppades kunna återuppta undervisningen i samhället, aktivister från ett antal europeiska länder och journalister från den mexikanska tidningen Contralínea. Redan innan karavanen nått San Juan Copala utsattes den för skottlossning.  Två personer dödades i attacken: Bety Cariño, människorättsförsvarare från den mexikanska organisationen CACTUS, och Jyri Jaakkola, internationella observatör och medlem i den finska organisationen Uusi Tuuli (New Wind). Karavanens övriga deltagare flydde hals över huvud in i skogen, där vissa av dem höll sig gömda i flera dagar innan de lyckades ta sig ut ur området.

Det mexikanska civila samhället samt EU med Finland i spetsen reagerade kraftigt och krävde genast en opartisk utredning om vad som inträffat. Oaxacas guvernör vid tidpunkten, Ulises Ruíz – densamme som brutalt slagit ned de omfattande folkliga protesterna i delstaten 2006 – svarade med att misstänkliggöra det internationella deltagandet i karavanen.  Trakasserierna mot invånarna i San Juan Copala eskalerade med fortsatta mord, misshandel och kidnappningar. Ett antal nya karavaner planerades, både till San Juan Copala och därifrån till Mexiko City, men blev antingen stoppade längs vägen eller avlysta i sista stund på grund av nya mord eller hot. I september 2010 gick paramilitärerna till sist in i samhället och tvingade dess invånare att lämna sina hem. Sedan dess har de invånare från San Juna Copala som var lojala med den autonoma kommunen inte kunnat återvända till sina hem.

Under sommaren 2010 hölls guvernörsval i Oaxaca och PRI – Partido Revolucionario Institucional – förlorade guvernörsposten i delstaten för första gången på över 70 år. Den nye guvernören, Gabino Cué från partiet PRD, har lovat att utreda händelserna och göra det möjligt för flyktingarna att återvända hem, men ännu har inte processen kommit vidare. En grundläggande orsak är att flyktingarna från San Juan Copala inte törs vittna, eftersom staten inte kan garantera deras säkerhet, trots att den Interamerikanska kommissionen beslutat om särskilda skyddsåtgärder.

Den 27 april kommer att uppmärksammas av Kristna Fredsrörelsen på två orter i landet:

Stockholm: Café Hängmattan, Södermannagatan 10, T-bana Medborgarplatsen. Klockan 18: Infomöte om Kristna Fredsrörelsens fredsobservatörer. Klockan 19: Minnesstund.

Malmö: Kulturcentret Glassfabriken, Kristianstadgatan 16. Klockan 18-20: ¡Justicia ya! Om San Juan Copala och situationen för urfolk och människorättsförsvarare i Mexiko.

Kristna Fredsrörelsen har skrivit ett brev till mexikanska myndigheter för att be om rättvisa för morden på Bety Cariño och Jyri Jaakkola. Brevet är skrivet på spanska och går att läsa här:

Kristna Freds ber om rättvisa för Bety och Jyri

Front Line Defenders uppmärksammar Kristna Fredsrörelsens brev om Bety och Jyri (obs, länken tycks inte fungera längre i februari 2012)

Artikel på spanska om det aktuella läget i San Juan Copala i Oaxaca, Mexiko: http://contralinea.info/archivo-revista/index.php/2011/04/24/copala-las-armas-se-imponen/?home

Foton tillhörande samma artikel: http://contralinea.info/contraluz/2011/abril/230/?home

Ida Asplund, tidigare fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Chiapas, Mexiko (2010-2011).