toppbild mexiko 2016
Felipe Toussaint har gått ur tiden

Felipe sörjdes av familj, vänner och kollegor under en likvaka på Fraybas kontor i San Cristóbal de Las Casas, natten mellan den nionde och tionde april. Felipe dog relativt ung, bara femtiofyra år gammal, och många av besökarna uttryckte sorg och vilsenhet över att han gått bort så tidigt. I januari i år dog den före detta biskopen för San Cristóbals stift, Samuel Ruiz Garcia, som av många inom civilsamhället i Chiapas kallades ”nuestro abuelo” (vår farfar/morfar). Felipe var också en grundgestalt inom civilsamhället, han arbetade nära Samuel Ruiz och var med och startade eller stödde flera av Chiapas viktiga människorättsorganisationer. Med hans bortgång har civilsamhället också mist en ”tio” (morbro/farbror). Begravningen kommer att äga rum på kvällen den tionde april.

Felipes medarbetare på Coreco skriver i ett uttalande:

”Vi har inga tvivel om att fröet som såddes kommer att fortsätta gro i Chiapas jord och att det kan fortsätta nå vidare, över murar och gränser och till och med korsa hav. Vi kommer att följa Felipes exempel och lärdomar för att fortsätta vandra mot en värld med rättvisa och värdighet.”

Den tionde april, dagen efter Felipes bortgång, besökte Kristna Fredsrörelsen den politiska fången Alberto Patishtan, som sitter fängslad i Chiapas. Vid besöket gjorde Alberto följande uttalande:

”Felipe och Don Samuel har gått bort, men vi har fortfarande kvar de frön som har såtts. Det som har hänt är sorgligt, men deras exempel ger oss energi för att fortsätta framåt. Vi får inte förlora vår motivation. Om deras gärning var värt något så måste vi fortsätta längs samma väg. Vi kommer alla att dö men det viktiga är vad vi lämnar efter oss i världen. Det mest grundläggande är att vi gör något gott för folket.”

Utöver sin gärning för folket i Chiapas och Mexiko så var Felipe också många gånger ett stöd för oss från Kristna Fredsrörelsen. Felipe deltog i utbyten som Kristna Fredsrörelsen organiserade, han tog emot och pratade med flera generationer fredsobservatörer i Chiapas och några av oss hade också tillfälle att samtala med honom utanför arbetstid. I mars undertecknade Felipe och Coreco ett brev som Kristna Fredsrörelsen skrev angående hot mot internationella organisationer i San Marcos, Guatemala. Felipe skulle ha deltagit i en middag med Kristna Fredsrörelsen den elfte april och hade ett möte inplanerat med våra fredsobservatörer den 18 april. Vi sörjer hans bortgång.

Aron Lindblom, Kristna Fredsrörelsen.

I januari i år gick före detta biskopen och Fraybas president Samuel Ruiz Garcia ur tiden: http://fredsobservatorerna.wordpress.com/2011/01/25/hasta-siempre-don-samuel/

Corecos webbsida: http://coreco.org.mx/wordpress/