toppbild mexiko 2016
Aktuellt från Chiapas och Guatemala

Förra årets fantastiska fredsobservatörer lämnade Mexiko och Guatemala tidigare i år och finns nu i Sverige för att möta våren och dela med sig av sina erfarenheter. För en vecka sedan anlände en helt färsk grupp lovande observatörer som just nu utbildas i Guatemala och Mexikos historia och situationen för de mänskliga rättigheterna. Dessutom har en ny koordinatör kommit på plats. Vår nya koordinatör heter Lisa Hederstierna och jag, som heter Aron, kommer att lämna Kristna Fredsrörelsens Fredstjänstprogram i maj. Det är alltså dags för en uppdatering kring människorättssituationen i länderna där vi arbetar.

Våra nya fredsobservatörer: Sofia, Karin, Malin, Lisa, Kajsa, Elina och Zofie.

Våra nya fredsobservatörer: Sofia, Karin, Malin, Lisa, Kajsa, Elina och Zofie.

I Chiapas i södra Mexiko ser läget för de mänskliga rättigheterna återigen oroväckande ut. I februari inträffade en våldsam konfrontation mellan regeringsanhängare och oppositionella i San Sebastian Bachajon. Polisen grep över hundra medlemmar av den regeringskritiska rörelsen La Otra Campaña (på svenska: den andra kampanjen), inklusive minst en minderårig pojke. Demonstrationer i solidaritet med de gripna genomfördes på flera håll i Mexiko och utomlands och efterhand släpptes majoriteten av de gripna. Fortfarande sitter dock tio personer inspärrade, inklusive ett barn. Konflikten i San Sebastian Bachajon är kopplad till markrättigheter och planerade turism- och infrastrukturprojekt. Medlemmarna i den andra kampanjen hävdar sin rätt att konsulteras som ursprungsfolk och motsätter sig inblandning från staten och utländska företag i regionen. När denna blogg skrivs så är läget i regionen fortfarande mycket spänt.

Banderoll med texten "Frihet åt de politiska fångarna" från en demonstration i Ocosingo, Chiapas, maj 2009. Foto: Aron Lindblom.

Banderoll med texten “Frihet åt de politiska fångarna” från en demonstration i Ocosingo, Chiapas, maj 2009. Foto: Aron Lindblom.

Utöver medlemmarna i den andra kampanjen så har också medarbetare på människorättscentret Digna Ochoa i Chiapas råkat illa ut. Den 22 februari grep polisen tre medarbetare från Digna Ochoa då dessa, enligt egen utsago, observerade en demonstration. I ett uttalande från de gripna från den 27 februari står:

”Vi befann oss på platsen för att dokumentera och genomföra vårt arbete som människorättsförsvarare då vi blivit informerade om att personer hade gripits och att kvinnor och barn blivit slagna i samband med gripandena.”

De tre satt inspärrade från den 22 februari till den andra mars, då de släpptes. Nataniel Hernández Núñez, chef för människorättscentret Digna Ochoa, blev dock återigen gripen den 15 mars och hölls i förvar över natten till den 16 mars. I ett uttalande från bland andra människorättscentret Frayba den 29 mars skriver dessa:

”Som center för de mänskliga rättigheterna uttrycker vi vår oro över att juridiska medel används för att trakassera människorättsförsvarare och ifrågasätta deras arbete för att försvara och stärka de mänskliga rättigheterna. Vi kräver att den mexikanska regeringen uppfyller sin skyldighet att stoppa alla hot och allt som försvårar arbetet för människorättsförsvararna i Chiapas”

I ett uttalande från den 29 mars i år skriver 23 människorättsorganisationer att riskerna för människorättsförsvarare i Nord- och Sydamerika har nått ”alarmerande nivåer”. Enligt uttalandet dödades 32 mr-försvarare i Colombia under år 2010, minst 50 mr-försvarare dödades i Honduras sedan statskuppen i juni 2009 och i Guatemala dödades 45 mr-försvarare mellan åren 2007-2010. Det är alltså även fortsättningsvis av stor vikt att internationella organisationer finns på plats och observerar läget för de mänskliga rättigheterna i dessa länder. Uttalandet har bland annat skrivits under av tre organisationer som står Kristna Fredsrörelsen nära: Frayba, Tlachinollan och Udefegua.

Från Guatemala har vi tidigare berättat om hur polis, militär och privata säkerhetsvakter ingrep i en jordkonflikt och avhyste flera fattiga samhällen i regionen Alta Verapaz. Minst en person dog i samband med avhysningarna och hundratals människor blev hemlösa. Mängder av organisationer inom det guatemalanska civilsamhället fördömde avhysningarna och det kom även fördömanden från utlandet. Som en del av vårt arbete för att stärka respekten för de mänskliga rättigheterna i Guatemala skrev Kristna Fredsrörelsen ett brev angående anklagelser som det kanadensiska gruvföretaget Goldcorp riktade mot inhemska och internationella MR-organisationer i Guatemala. Det brevet finns att läsa här.

Aron Lindblom, Kristna Fredsrörelsen.

Länkar

Uttalandet från Frayba med flera till stöd för mr-centret Digna Ochoa: Hostigamiento Judicial a Defensores de Derechos Humanos.

Uttalandet angående mr-situationen i Nord- och Sydamerika: 23 organizaciones denuncian más de 2000 violaciones.

Uttalandet från de fängslade medarbetarna från mr-centret Digna Ochoa: Palabra de los defensores del CDH Digna Ochoa sobre su detención ilegal.