toppbild mexiko 2016
Politiska fångar kräver frihet

Medlemmar av La Voz del Amate, en organisation för politiska fångar i Chiapas, Mexiko, firade organisationens femårsjubileum tillsammans med ett femtiotal solidaritetsaktivister den sjätte januari. I firandet deltog även Sipaz, människorättscentret Frayba och Kristna Fredsrörelsen.

"Frihet åt de politiska fångarna", graffiti i San Cristobal. Foto: Aron Lindblom.

“Frihet åt de politiska fångarna”, graffiti i San Cristobal. Foto: Aron Lindblom.

La Voz del Amate bildades den sjätte januari 2006 då EZLNs talesperson Subcomandante Marcos kom till fängelset El Amate i Chiapas för att tala till fångarna. Fängelseledningen släppte inte in honom men Subcomandante Marcos höll ett tal utanför El Amate och uppmanade fångarna att kämpa för sina rättigheter och förena sig med zapatisternas ”andra kampanj” som samlar samhällskritiska rörelser från hela Mexiko.

Inne på fängelset tog Alberto Patishtan initiativ till bildandet av ”El Amates röst” och efter hand samlades en stor grupp fångar inom denna organisation. Våren 2008 genomförde La Voz del Amate en kollektiv hungerstrejk som till slut ledde till att delstatsregeringen släppte femtio medlemmar av La Vos de El Amate och hundratals andra fångar. Den enda som blev kvar i fängelset var organisationens grundare Alberto Patishtan. Patishtan blev senare förflyttad till ett annat fängelse, CERSS No. 5 utanför San Cristóbal de Las Casas, och där har han fortsatt sitt arbete för att organisera sina medfångar och för att kräva frihet för alla politiska fångar. Patishtan är dömd för att ha mördat sex poliser i ett bakhåll år 2000 men enligt honom själv och ett flertal människorättsorganisationer så är Patishtan oskyldig och orättvist fängslad på grund av sitt politiska arbete mot en lokal makthavare.

Fängelset CERSS No. 5 utanför San Cristobal de Las Casas i Chiapas, Mexiko. Foto: Aron Lindblom.

Fängelset CERSS No. 5 utanför San Cristobal de Las Casas i Chiapas, Mexiko. Foto: Aron Lindblom.

Den sjätte januari firades årsdagen för grundandet av La Voz del Amate med en katolsk mässa, tal och levande musik inne på fängelset CERSS No. 5. Förutom de fängslade medlemmarna av La Voz del Amate deltog även mexikanska och utländska solidaritetsaktivister och flera människorättsorganisationer, inklusive Sipaz, Frayba och Kristna Fredsrörelsen. En av talarna sa: ”vi är här därför att kampen för rättvisa förenar oss som bröder och systrar” och ”så länge ni är fängslade kan ingen av oss där ute känna oss fria”. Som avslutning överlämnade Alberto Patishtan ett handskrivet brev till alla deltagare. Han skriver:

”Dina ideal är mina ideal. Din kamp är min kamp. Din smärta är min smärta. Och min frihet är din frihet. Hälsningar La Voz del Amate.”

"Frihet åt alla politiska fångar", graffiti i San Cristobal. Foto: Aron Lindblom.

Aron Lindblom, koordinatör för Kristna Fredsrörelsens Fredstjänstprogram i Guatemala och Mexiko.

Länkar

Kristna Fredsrörelsens kampanj för Alberto Patishtans frihet: http://www.krf.se/hjalp-oss-att-frige-politisk-fange-i-chiapas

 

Den spanska fackföreningen CGT samlar namnunderskrifter för Alberto Patishtans frihet: http://www.cgtchiapas.org/noticias/campana-firmas-por-libertad-alberto-patishtan-actualizacion

Ett brev på spanska från La Voz del Amate: http://chiapasdenuncia.blogspot.com/2011/01/5-aniversario-de-la-voz-del-amate.html

En notis om firandet från Sipaz (spanska): http://sipaz.wordpress.com/2011/01/07/chiapas-5to-aniversario-de-la-voz-del-amate/

Tidigare bloggtext om Alberto Patishtan: http://fredsobservatorerna.wordpress.com/2010/08/21/alberto-patishtan-%E2%80%93-politisk-fange-i-mexiko/

En längre artikel om Alberto Patishtan från 2009: http://www.latinamerika.nu/pa-besok-i-fangelset

En notis om hungerstrejken 2008: http://www.latinamerika.nu/l-nder/mexiko/f-ngar-hungerstrejkar-i-mexiko