toppbild mexiko 2016
Det strukturella våldet mot kvinnor skördar nya offer

Den 16:e december 2010 sköts Marisela Escobedo Ortiz till döds i samband med en fredlig manifestation i Chihuahua i norra Mexiko. Hon dödades av en grupp beväpnade män med ett skott i huvudet då hon krävde rättvisa i fallet med sin dotter som för drygt två är sedan mördades av sin pojkvän Sergio Rafael Barraza. Dödsskjutningen av Marisela Escobedo Ortiz ägde rum i ingången till den byggnad där delstatsregeringen i Chihuahua har sitt säte, vilket väl avslöjar hur nästan total straffriheten är då det gäller våld mot kvinnor.

En banderoll skapad av kvinnoorganisationer i Guatemala. Foto: Aron Lindblom.

Marisela Escobedo Ortiz kämpade emot straffriheten i samband med det strukturella våldet mot kvinnor i allmänhet och i synnerhet i fallet med hennes dotter Rubí Marisol som mördades av Sergio Rafael Barraza, pojkvän och tillika far till hennes dotter. Dottern och Barraz förhållande präglades redan från början av överfall och våldshandlingar från hans sida, som hösten 2008 kulminerade i att Barraz mördade, brände och dumpade Rubí Marisols kropp på en soptipp i Juarez i norra Mexiko. Barraz erkände till och med sitt brott och bad om ursäkt vid förhör inför en muntlig tribunal som därefter beslutade att släppa honom fri.

Fallen, Marisela Escobedo Ortiz och dottern Rubí Marisol är bara två i raden av de aldrig sinande brotten mot kvinnor i norra Mexiko. I december förra året dömdes Mexiko i den interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter, med anledning av omfattande problem med sexuellt våld, påtvingade försvinnanden och dödande av kvinnor. Men problemen fortsätter trots detta med som förut. Enligt statistiken för 2010 mördas i genomsnitt en kvinnna varje dygn, bara i delstaten Chihuahua, av orsaker som har att göra med att de är just kvinnor.

Marisela Escobedo Ortiz kämpade för rättvisa och en fällande dom av dotterns mördare, men också för andra kvinnor och uppmärksammandet av deras mänskliga rättigheter. Hon arbetade för att en ökad organisering och mobilisering mot det strukturella våldet mot kvinnor. Mordet på Marisela Escobedo Ortiz, och inte minst det sätt som det begicks på, avslöjar den mexikanska statens ovilja att skydda  människorättsförsvarare och dess oförmåga att garantera kvinnors säkerhet.

Straffriheten i samband med det strukturella våldet mot kvinnor är ett stort problem i hela Mexiko men även i grannländerna i syd. I Guatemala är straffriheten nästan total då det gäller våld och dödande av kvinnor.

Anton Svensson, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala.

Länkar

Ett uttalande om mordet från mexikanska organisationer: http://enlacezapatista.ezln.org.mx/2010/12/18/organizaciones-denuncian-asesinato-de-marisela-escobedo-ortiz-y-llaman-a-manifestarse-el-17-de-diciembre/

Tidigare blogg om kvinnomord: http://fredsobservatorerna.wordpress.com/2010/12/23/civila-samhallet-kraver-rattvisa-efter-mordet-pa-emilia-quan-staackmann/

Antons egen blogg: http://antonfredsobservator.wordpress.com/