toppbild mexiko 2016
Fotboll i Chiapas
Solnedgång i Chiapas, Mexiko. Foto: Ida Asplund.

Solnedgång i Chiapas, Mexiko. Foto: Ida Asplund.

Klockan är två på eftermiddagen och solen bränner då fotbollslag och supportar påbörjar vandringen till grannbyn Santa Anita, somliga till häst, andra till fots. Det är dags att ta revansch efter det nesliga nederlaget några dagar tidigare. Santa Anitas fotbollsplan är mer än dubbelt så stor än den i Cruztón – och betydligt planare. (Faktum är att fotbollsplanen i Cruztón är så backig att bollen rullar i mål helt av sig själv och varje eftermiddag då pojkarna spelar råkar de slå ner kablarna, så att ljuset går inne i observatörernas bostad.) Planen i Santa Anita omges av täta buskar och åskådarna bör nogsamt kontrollera att de inte har fått några fästingar efter hemkomst. Jag hittar två stycken som kryper på min ryggsäck.

Laget har för dagen förstärkts med tre av observatörerna. Vi skämtar om att Cruztón har fler internationella förvärv än lagen i den mexikanska ligan. Jag blev också tillfrågad om att spela, men tackade nej. Så här i efterhand är jag nöjd med beslutet, för detta är på blodigt allvar. Efter en hård kamp står Cruztón som segrare med 1-0. Det besegrade laget får stå för Pepsinotan. Nio liter går det åt. Då vi börjar gå hem är det redan mörkt, men månen ger förbluffande mycket ljus, trots att den är knappt mer än halv. Trötta, men fulla av stolthet efter segern. Nästa gång blir det hemmamatch!

Ida Asplund, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Chiapas, Mexiko

Läs också:

Fotboll i bergen, mer kampsport än strategispel. Om en fotbollsmatch i Guatemala.