toppbild mexiko 2016
Mexikanska staten inför CIDH

Sakta men säkert tar man små steg mot rättvisa, även i Chiapas. Den Interamerikanska Kommissionen för Mänskliga Rättigheter (CIDH) har tagit sig an fallet Acteal, en massaker där 45 personer sköts ihjäl av ett 100-tal beväpnade män för 13 år sedan.

Acteal, i Chiapas, i södra Mexiko, var en tillflyktsort dit många människor hade flytt undan arméns övergrepp under krigets värsta tid. I december 1997 kom ett 100-tal män till Acteal och dödade 45 personer. Invånarna i Acteal anklagade regeringen för att ha anlitat paramilitära grupper att genomföra massakern. Regeringen i sin tur skyllde på motstridigheter mellan olika lokala grupper.

Drygt 70 personer fängslades, men det senaste året har hälften av de dömda för massakern släppts fria, antingen på grund av att de har uppvisat gott uppförande eller med argumentet att rättegångarna inte hade gått rätt till rent tekniskt.

Fem år efter att människorättscentret Fray Bartolomé de Las Casas (Frayba) anmälde fallet inför CIDH, för att den mexikanska staten inte gjorde tillräckligt för att skipa rättvisa, kommer nu statens agerande i fallet Acteal att utredas. I ett uttalande skriver Frayba bland annat: “Det är tillfredsställande att se att CIDH lovat sätta särskilt fokus på människorättssituationen i Mexiko, då det finns en tendens till total straffrihet för alla brott där den mexikanska staten är inblandad.”

Alva Azócar, Fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala

Mer info om massakern i Acteal

På svenska:

http://latinamerika.nu/regeringen-stodde-paramilitarer

http://www.krf.se/mexikanska-pacifister-forsatter-kampa-for-rattvisa

På spanska:

Ny artikel från La Jornada, november 2010: http://www.jornada.unam.mx/2010/11/12/index.php?section=politica&article=019n2pol

Uttalande från Frayba: http://www.frayba.org.mx/archivo/boletines/101110_pronunciamiento_caso_acteal.pdf

Artikel från 2009:http://impreso.milenio.com/node/8627340

Ytterligare en artikel från 2009: http://www.milenio.com/node/270424

Las Abejas blogg: http://acteal.blogspot.com/

Comments (2)

  1. Pingback: Till minne av massakern i Acteal « Fredsobservatörernas blogg

  2. Pingback: Överlevande från massakern i Acteal fortsätter att kräva rättvisa « Fredsobservatörernas blogg

Comments are closed.