toppbild mexiko 2016
Människorättsförsvarare lever farligt i södra Mexiko
"Aldrig mer ett Mexiko utan oss", muralmålning i Chiapas, Mexiko. Foto: Aron Lindblom.

“Aldrig mer ett Mexiko utan oss”, muralmålning i Chiapas, Mexiko. Foto: Aron Lindblom.

I oktober i år publicerade nätverket Red por la Paz en rapport om situationen för de mänskliga rättigheterna i fyra kommuner i södra Chiapas i Mexiko. Enligt rapporten har människorättsorganisationer och aktivister i södra Chiapas utsatts för mord och konstanta hot. Det framgår också att människor i regionen upplever att myndigheterna betraktar organisering för de mänskliga rättigheterna som ett brott.

En av de som miste livet för de mänskliga rättigheterna i Chiapas förra året av Mariano Abarca från samhället Chicomuselo. Mariano Abarca var en av ledarna för motståndet mot gruvan i Chicomuselo, som ägs av det kanadensiska gruvföretaget Blackfire. Mariano Abarca greps den 17 augusti 2009 och hölls frihetsberövad i åtta dagar på grund av en vägblockad som genomfördes i protest mot gruvan. Den 23 november samma år anmälde han till åklagarmyndigheten att anställda i gruvbolaget hade hotat att döda honom. Fyra dagar senare, den 27 november, sköts han till döds på öppen gata. Tre personer har gripits misstänkta för ha deltagit i mordet och enligt rapporten misstänks den lokala polisen och myndigheterna för korruption.

Utöver situationen för människorättsförsvarare i Chiapas innehåller rapporten även en analys av kvinnors och migranters rättigheter. En av slutsatserna i rapporten är att det finns allvarliga hot mot människor som försöker organisera sig i regionen och att det är av stor vikt att civilsamhället fortsätter att ha permanent närvaro och medföljning i Chiapas.

En längre notis om rapporten har publicerats på latinamerika.nu: http://www.latinamerika.nu/manniskorattsforsvarare-lever-farligt-i-sodra-mexico

Rapporten går att ladda ner här: http://chiapaspaz.wordpress.com/2010/10/07/boletin-de-prensa-del-primer-informe-de-la-mision-civil-de-observacion-en-la-zona-fromteriza/1-informe-red-paz/

Aron Lindblom.