toppbild mexiko 2016
Fredsobservatörernas blogg
Kristna Fredsrörelsen

Kristna Fredsrörelsen

Detta är en gemensam blogg för alla Kristna Fredsrörelsens fredsobservatörer i Guatemala och Mexiko. Här skriver vi om våra egna erfarenheter från de områden där vi arbetar. Målet med vår närvaro är att utgöra ett skydd och ett moraliskt stöd åt lokala människorättsförsvarare och hotad civilbefolkning samt att sprida information om situationen i länderna där vi arbetar. De åsikter och reflektioner som kommer fram på denna blogg överensstämmer inte nödvändigtvis med vad Kristna Fredsrörelsen tycker utan kommer från oss som individer och grupp.

Den här bloggen startades i mars 2010 och hittills har vi lagt upp drygt åttio olika bloggposter. Om du är intresserad av något särskilt ämne eller undrar vad vi har skrivit om under alla dessa månader kan du använda dig av sökfältet i övre högra hörnet. Om du till exempel vill läsa tidigare inlägg om människorättsförsvararna Bety Cariño och Jyri Jaakola, som mördades i delstaten Oaxaca i Mexiko den 27 april i år, kan du skriva in “Oaxaca” i sökfältet och trycka på sök. Om du vill läsa vad specifika personer har skrivit om i sina blogginlägg kan du enkelt söka på deras namn, osv.

Till höger i bloggen finns en lista med länkar till olika webbsidor som på något sätt relaterar till vårt arbete. I listan finns länkar till fredsobservatörernas personliga bloggar liksom till Kristna Fredsrörelsen, samarbetsorganisationer, organisationer som får medföljning, osv. Nedan följer en kort presentation av några av organisationerna som vi länkar till:

Acoguate

Acoguate är ett medföljningsprojekt i Guatemala som Kristna Fredsrörelsen är med och organiserar tillsammans med flera andra internationella organisationer. Acoguates syfte är att förbättre människorättssituationen i Guatemala genom medföljning av hotade människorättsförsvarare. På Acoguates blogg finns intervjuer och bakgrundsinformation om en del av de fall och processer som Acoguate medföljer. Acoguates hela namn är: “Acompañamiento Internacional en Guatemala”.

Frayba

Frayba är det människorättscenter som organiserar fredsobservatörerarnas arbete i Chiapas i södra Mexiko. Till Frayba kommer volontärer från hela världen för att medfölja det civila samhället i Chiapas, och då i synnerhet samhällen på landsbygden som hotas av väpnade aktörer med direkt eller indirekt koppling till staten. Utöver sitt medföljningsprojekt bedriver Frayba ett brett och viktigt arbete tillsammans med organisationer och samhällen i Chiapas som vill stärka respekten för de mänskliga rättigheterna. Fraybas hela namn är: “Centro de Derechos Humanos Fray Bartolomé de Las Casas”.

Sipaz

Sipaz är ett medföljningsprogram skapat av ett internationellt nätverk av organisationer för att medfölja hotad civilbefolkning, motverka politiskt våld och bidra till skapandet av en hållbar fred i Chiapas. Kristna Fredsrörelsen ingår i Sipaz styrelse och upprätthåller ett nära samarbete med Sipaz team i Chiapas. Sipaz hemsida och blogg har mycket bra information om situationen i Chiapas och andra delar av Mexiko. Sipaz hela namn är: “Servicio Internacional para la Paz”.

Kristna Fredsrörelsen

I listan till höger finns även direktlänk till Kristna Fredsrörelsens hemsida. Kristna Fredsrörelsen är en folkrörelse som arbetar för en värld utan våld, krig och förtryck. I Sverige organiserar Kristna Fredsrörelsen kurser i ickevåld och arbetar för att stoppa Sveriges vapenexport. I Mexiko, Guatemala, Colombia och Israel/Palestina är Kristna Fredsrörelsen med och organiserar projekt för medföljning av människorättsförsvarare och hotad civilbefolkning.

Om du vill stödja Kristna Fredsrörelsens arbete för fred är du varmt välkommen att bli medlem eller sätta in ett bidrag på bankgiro 900-0316 eller plusgiro 90 00 31-6. Fredsobservatörerna i Guatemala och Mexiko har dessutom en egen sida på Facebook där du kan följa vårt arbete och få uppdateringar om situationen för de mänskliga rättigheterna i Guatemala, Mexiko och andra delar av världen. Precis som den här bloggen så sköts Facebook-sidan av Kristna Fredsrörelsens medarbetare i Guatemala och Mexiko och reflekterar inte nödvändigtvis Kristna Fredsrörelsens åsikter.

Aron Lindblom, samordnare.