toppbild mexiko 2016
Kristna Fredsrörelsen söker nya fredsobservatörer till Guatemala och Mexiko
Fredsobservatörerna Lena och Anton i Chiapas 2010.

Fredsobservatörerna Lena och Anton i Chiapas 2010. Foto: Aron Lindblom.

Kristna Fredsrörelsen har sedan slutet av 90-talet skickat fredsobservatörer till Guatemala och Mexiko. Projektet syftar bland annat till att genom preventiv närvaro motverka våldsanvändande och därmed öka handlingsutrymmet för människorättsförsvarare. I Guatemala och Mexiko ska fredsobservatörerna utgöra en preventiv närvaro i lokalsamhällen i konfliktområden och dokumentera kränkningar av de mänskliga rättigheterna. I Chiapas, där en väpnad konflikt pågår sedan 1994, arbetar fredsobservatörerna i konfliktutsatta lokalsamhällen. I Guatemala, som befinner sig i en postkonflikt, har hot och våld mot människorättsförsvarare ökat de senaste åren. Där medföljer fredsobservatörerna civilsamhällesorganisationer och människorättsförsvarare, samt vittnen i de juridiska processer som drivs för att ställa de ansvariga för folkmordet till svars. I arbetet ingår även informationsarbete och rapportskrivning både i fält och vid hemkomst till Sverige. Sista ansökningsdag är 26 september. Mer information om tjänsten finns på Kristna Fredsrörelsens hemsida: http://www.krf.se/node/9

Tio anledningar till att bli fredsobservatör

(nedtecknade av Aron och Lena under ett plåttak i ösregnet i ett litet samhälle i Chiapas, hösten 2010)

  1. Du får perspektiv på livet.
  2. Du kommer att lära dig om mänskliga rättigheter, majsodlingens mysterier, människors livsvillkor, Latinamerikas historia, hur det är att arbeta och leva i grupp och mycket annat.
  3. Du får göra en liten insats för fred, solidaritet och mänskliga rättigheter.
  4. Du får möta inspirerande människor som du inte annars skulle ha träffat och gå på stigar som du inte visste fanns.
  5. Du får resa mycket i jobbet (inte minst längs halsbrytande självmordsvägar i Quiché i Guatemala).
  6. Du får vakna med tuppen (det vill säga grannens tupp som börjar skrika för full hals klockan fem på morgonen).
  7. Du får halka i lera, bli blöt i regnet, torka dina kläder över öppen eld, åka lastbilsflak i timmar, bli biten av loppor, äta bönor (enbart) i två veckors tid, längta hem och känna att du klarar av det!
  8. Du kanske kan få lära dig att göra tortillas på riktig majs över öppen eld.
  9. Du får en möjlighet att skriva personliga betraktelser, journalistiska artiklar eller andra typer av texter till dina vänner och bekanta eller till olika hemsidor (till exempel vår blogg!).
  10. Du kommer må bättre inombords när du kommer hem ett år senare och lägger dig framför din 40-tums plasmateve!

Aron Lindblom och Lena Molin.

Aron och Lena från Kristna Fredsrörelsen i Chiapas 2010.

Aron och Lena från Kristna Fredsrörelsen i Chiapas 2010.

Länkar

En betraktelse i bloggformat om livet som fredsobservatör: http://fredsobservatorerna.wordpress.com/2010/06/18/nutiden-tiden-nu-2/