toppbild mexiko 2016
Fredsobservatörernas mittmöte
Fredsobservatörerna 2010-2011

Fredsobservatörerna 2010-2011 på gränsen mellan Mexiko och Guatemala.

Sista veckan i augusti och första veckan i september är tid för mittmöte för oss fredsobservatörer. Såhär halvvägs genom projektet är det läge att samla upp och utbyta tankar, erfarenheter och idéer inför fortsättningen. Mötet äger rum i Chiapas, Mexiko, framför allt i San Cristobal de Las Casas med omnejd. Till mötet har vi fått finbesök i form av programsekreterare Kari Berg från headquarters i Sundbyberg och naturligtvis är även vår samordnare Aron. De flesta kommer till mötet direkt från en tids stärkande semester, medan omständigheter har gjort att Lotta och Cecilia har sina lediga veckor kvar att se fram emot.

Mötets första vecka har präglats av god stämning och glädje över återseendet av övriga gruppmedlemmar. Första dagarna tillbringade vi i katolska kyrkans lokaler i San Cristobal. Rummen var enkla och på gården fanns fikonträd och kycklingar. Dessutom blev vi serverade potatisgratäng till frukost (!) en morgon. En bra värdemätare på vår eminenta gruppsammanhållning är att vi har klarat oss ganska bra med en nyckel till huset trots att vi är åtta personer. Det kan också bero på att vi mestadels suttit inne i huset och diskuterat, berättat och analyserat, helt enkelt arbetat. De få gånger då vi lämnat huset har vi hållit ihop gruppen och tillsammans flutit omkring genom de regnfyllda gatorna som en stor enad kropp. Eller amöba.

Fredsobservatörerna 2010-2011.

Fredsobservatörerna 2010-2011.

Det har blivit långa dagar och även kvällarna har varit fulla av aktivitet, bland annat middag med en av våra samarbetsorganisationer Sipaz, där Aron numera sitter som Kristna Fredsrörelsens representant i styrelsen. Firande av födelsedag (Arons) och dans har också varit uppskattade kvällssysslor under veckan.

Precis som brukligt då det gäller fredstjänstprogrammet i Mexiko/Guatemala nöjde vi oss ICKE med att arbeta enkom under veckorna utan avsatte även helgen till arbete om än med vissa inslag av mer informell natur. Helgen har tillbringats i små stugor, precis vid vattnet, vid sjöarna i Montebello, vilka symboliskt nog ligger precis på gränsen mellan Guatemala och Chiapas. Förutom jobb har det under helgen blivit en massa bad och äventyr, dessutom har vi tagit ett oräkneligt antal gruppbilder som fått våra minneskort att mer eller mindre svämma över, men som också medfört att vi kan lägga upp ett antal fina foton till allmänt beskådande här på bloggen.

Andra veckan kommer vi att bo på det autonoma universitet CIDECI i utkanten av San Cristobal de Las Casas. Studiebesök och möten är inplanerade med bland andra Las Abejas, CORECO och Frayba.

Efter mötet kommer samtliga fredsobservatörer, utom semesterfirarna Lotta och Cecilia, att åka ut på en två veckors medföljning i Chiapas innan arbetet fortsätter i de respektive länderna. En förändring som kommer att ske inför hösten är att Lena och Anton byter land. Lena stannar här i Chiapas för att arbeta med Darinka och Ida medan Anton tar sitt pick o pack och åker till Guatemala för att arbeta i projektet där och få förmånen att dela hus med bland andra Alva, Cecilia och Lotta. Aron stannar som resursperson och koordinator för Acoguate i Guatemala medan Kari återvänder till Sverige fylld av ny energi och glad över att själv ha fått erfara ”hur bra de sköter sig där borta”.

Illustration: Anton Svensson.

Illustration: Anton Svensson.

Anton Svensson, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Mexiko (snart Guatemala).

Länkar

Las Abejas: http://acteal.blogspot.com/

CORECO: http://coreco.org.mx/wordpress/

Frayba: http://www.frayba.org.mx/index.php

Sipaz: http://sipaz.wordpress.com/