toppbild mexiko 2016
Fortsatta våldsamheter i Oaxaca
San Juan Copala, Oaxaca

San Juan Copala, Oaxaca

Tre personer dödades och tre skadades i ett överfall i Oaxaca, Mexiko, den 21 augusti. De som utsattes för dådet hade kopplingar till den autonoma kommunen San Juan Copala och var på väg från San Juan Copala till Santa Cruz Tilapa för att organisera en karavan som var planerad att avgå mot Mexiko City på måndagen 23 augusti. Karavanen hade för avsikt att förmå den federala regeringen att klara upp morden på människorättsförsvararna Bety Cariño och Jyri Jaakkola tidigare i år. Attacken tros ha ägt rum som en del i försöken att stoppa och försvåra arbetet med den planerade karavanen. Händelsen föregicks av att MULT-I´s anhängare de senaste dagarna utsatts för hot om bakhåll och väpnade överfall om de insisterar på att genomföra karavanen. Attacken ska ha utförts av anhängare till den paramilitära gruppen Ubisort (la Unión de Bienestar Social de la Región Triqui) och MULT (Movimiento de Unificación y Lucha Triqui) som sedan flera månader tillbaka har ockuperat området kring San Juan Copala och hindrat de boende från att ta sig in och ut, strypt el- och vattentillförseln och trakasserat kvinnorna. Flera konvojer har den senaste tiden försökt ta sig in till det ockuperade området utan framgång.

San Juan Copala är en del av ett område som bebos av  ursprungsbefolkningsgruppen triqui och tillika huvudort för organisationen MULT-I (Movimiento de Unificación y Lucha Triqui-Independiente), som  kämpar för rätten till självbestämmande. Den 27 april i år sköts Bety Cariño och Jyri Jaakkola till döds när de deltog i den första humanitära karavanen till San Juan Copala. Sedan dess har flera humanitära konvojer som velat föra in mat, kläder, filtar och mediciner till det isolerade området stoppats.

Anton Svensson, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Mexiko

Länkar

Artikel från La Jornada (spanska): http://www.jornada.unam.mx/2010/08/22/index.php?section=politica&article=011n1pol

Uttalande från Jyri Jaakkolas föräldrar (spanska): http://www.jornada.unam.mx/ultimas/2010/08/24/defender-en-mexico-dh-puede-costar-la-vida-padres-de-jaakkola

Blogg från den autonoma kommunen San Juan Copala: http://municipioautonomodesanjuancopala.wordpress.com/

Blogginlägg om morden den 27 april i år: http://fredsobservatorerna.wordpress.com/2010/04/28/vapnad-attack-mot-observatorer-i-oaxaca-mexiko/