toppbild mexiko 2016
Massakern i Acteal, ett paramilitärt illdåd

De senaste två veckorna har jag befunnit mig i den lilla bergsbyn Acteal, vackert belägen i de chiapanesiska bergen, ett par timmar norr om min nuvarande hemort, San Cristobal de las Casas. Men det är någonting som är annorlunda med stämningen i Acteal jämfört med i många andra byar. Minnet av det hemska som inträffade, för idag tolv och ett halvt år, verkar så starkt och närvarande att det smittar av sig på vem som helst som befinner sig här. Idag (22/6-2010) är det tolv och ett halvt år sedan den fruktansvärda slakten i Acteal. Idag har man ännu en gång hållit en känsloladdad ceremoni till åminnelse av de oskyldiga som fick sätta livet till den där dagen.

Den 22:a december 1997 omringades och attackerades byn Acteal av en grupp paramilitärer. I byn befann sig sedan en tid tillbaka ett flertal zapatister och medlemmar från organisationen las Abejas. Las Abejas bildades till försvar för ursprungsfolkens rättigheter och är en pacifistisk organisation som till skillnad från zapatisterna inte ser väpnad kamp som en del av lösningen på sina problem. De fredliga medlemmarna från las Abejas stannade kvar i byns kyrka eftersom de visste att de var oskyldiga och inte kunde föreställa sig vad som skulle komma att ske med dem. 45 oskyldiga människor bragtes om livet denna dödens dag i Acteal. Av de som massakrerades var de allra flesta kvinnor och barn, eftersom många av männen lyckades fly då kvinnorna stannade med barnen. Fyra av kvinnorna som mördades var dessutom havande.

En av anledningarna till att jag är här i dag är för att människorna som bor här fortfarande känner sig hotade av de paramilitärer som dödade deras familjer och grannar. I höstas släpptes nämligen de paramilitärer som suttit anhållna för inblandning i massakern. Många av dessa bor nu åter i och omkring Acteal och är således grannar med sina offer. Den här typen av straffrihet för hemska brott mot organiserad ursprungsbefolkning är snarare regel än undantag i Chiapas. Den officiella anledningen för till frikännandet var den här gången att Mexikos högsta domstol ansåg att rättsprocessen mot de dömda inte genomfördes på rätt sätt.

Skapandet av de paramilitära grupperna har under många är varit en strategi från regeringens sida. Det man vill uppnå är att utplåna det organiserade motstånd som finns mot regeringen på grund av dess politik, inte minst hos den marginaliserade ursprungsbefolkningen. De som lockas att ansluta sig till de paramilitära grupperna är ofta fattiga, jord- och arbetslösa män, utan möjligheter eller hopp för framtiden. Inte sällan är det ungdomar från området som efter att tagits upp i den paramilitära rörelsen hjärntvättas, präglas och hetsas att nyttja våld mot människor som tidigare varit deras vänner eller grannar. Gruppernas utrustning och träning finansieras av staten. Förra året (2009) offentliggjordes dokument som bekräftar att den mexikanska armén under 90-talet hjälpte beväpnade grupper som hade för avsikt att bekämpa zapatisterna i Chiapas.

En annan del av splittringspolitiken från regeringens sida har varit att erbjuda ekonomiskt stöd. Organisationer som EZLN (zapatistarmén för nationell befrielse) och Las Abejas är av princip motståndare till att ta emot något som helst stöd från den regering som de anser har övergivit dem. Men för människor som inte har någonting är det svårt att säga nej till pengar som kan ge deras hungriga barn mat för dagen. Ett av de största problemen som las Abejas i Acteal brottas med just nu är just den interna splittringen som uppstått sedan regeringen erbjudit vissa familjer pengar. Många inom las Abejas ser pengarna som en vidrig muta, för att splittra en organisation som kämpar för historisk rättvisa och för att tysta de människor vars oskyldiga familjemedlemmar föll offer i den avskyvärda massakern.

Anton Svensson, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Mexiko

Texten publicerades den 3:e juli 2010 på Antons blogg: http://antonfredsobservator.wordpress.com/2010/07/03/massakern-i-acteal-ett-paramilitart-illdad/