toppbild mexiko 2016
Frihet för Atenco
"Frihet för de politiska fångarna! Leve Atenco!" Demonstration i Ocosingo, Chiapas, oktober 2009.

“Frihet för de politiska fångarna! Leve Atenco!” Demonstration i Ocosingo, Chiapas, maj 2009.

Den sista juni fattade Mexikos Högsta Domstol beslut om att frige de 12 fångarna från San Salvador Atenco. Fallet har blivit uppmärksammat som kanske det tydligaste exemplet på kriminaliseringen av den sociala protesten i Mexiko. Människorna i San Salvador Atenco, i delstaten México väster om Mexico City, hade organiserat sig för att kämpa mot planerna på att anlägga en ny flygplats på deras mark. Den 3-4 maj 2006 intog tusentals polismän samhället och slog ner protesterna med våld. Två unga män dödades av polisen och ett stort antal personer greps. Ledarna för organisationen Frente de Pueblos en Defensa de la Tierra dömdes senare till mellan 31 och 112 års fängelse, för att ha kidnappat ett antal polismän. Tre av dem, däribland organisationens frontfigur Ignacio del Valle, har tillbringat de sista fyra åren i ett högsäkerhetsfängelse med 23 timmars isolering per dygn.

I domslutet från den sista juni påpekar man att åklagarmyndigheten i staten México har byggt åtalet på falska och svaga premisser, samt att man använt sig av otillåtna formar för bevis i rättegången. De 12 fångarna frigavs så gott som omedelbart. Människorättsorganisationer och sociala rörelser i Mexiko välkomnar domen, men påpekar att det ännu är långt kvar till full rättvisa för Atenco. De 27 kvinnor från Atenco som utsattes för sexuella övergrepp av polismän i häktet kämpar fortfarande för att de ansvariga skall ställa till svars. Detsamma gäller de anhöriga till de två unga män som dödades under polisinsatsen. Åtalet för kidnappning kvarstår också mot Ignacio del Valles dotter América del Valle, som nyligen har uppsökt den venezolanska ambassaden för att söka asyl som politisk flykting.

Ida Asplund, Fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Chiapas

Mer info (på spanska):

CORECO: http://coreco.org.mx/wordpress/?p=1066

La Jornada 30 juni: http://www.jornada.unam.mx/ultimas/2010/06/30/libera-scjn-a-los-12-presos-de-san-salvador-atenco

La Jornada 1 juli: http://www.jornada.unam.mx/ultimas/2010/07/01/seguiran-presos-lideres-de-atenco-ssp/?searchterm=Atenco

La Jornada 2 juli: http://www.jornada.unam.mx/ultimas/2010/07/02/llegan-a-atenco-lideres-presos-en-2006

Comments (1)

Comments are closed.