toppbild mexiko 2016
Oaxaca: Ny humanitär konvoj hindrades från att ta sig till San Juan Copala
"La Guerra de Oaxaca - Kriget i Oaxaca", butik i staden Oaxaca, Mexiko.

“La Guerra de Oaxaca – Kriget i Oaxaca”, butik i staden Oaxaca, Mexiko.

Ännu en humanitär konvoj, Caravana humanitaria Bety Cariño y Jyri Jaakola, har hindrats från att ta sig fram till San Juan Copala i Oaxaca, Mexiko. Anledningen var hot från paramilitärer med kopplingar till PRI, det styrande politiska partiet i Oaxaca.

Det var den 8 juni som den nya konvojen på cirka 300 personer med stöd av organisationen Movimiento de Unificación y Lucha Triqui-Independiente (MULT-I) gav sig av i riktning mot den autonoma kommunen San Juan Copala i Oaxaca. Cirka 10 kilometer från målet tvingades dock  konvojen att vända. Deras väg spärrades av en blockad på 40 kvinnor, uppbackade av Rufino Juarez, ledare för den paramilitära gruppen Ubisort, som anklagas för att stå bakom morden den 27 april. Ubisort meddelade att konvojen under alla omständigheter skulle hindras från att sig fram till San Juan Copala.

Enligt tidningen  La Jornada bestod konvojen av åtta bussar och tre lastbilar fyllda med 35 ton livsmedel och andra förnödenheter. Myndigheterna i Oaxaca uppgav att beslutet om att avblåsa konvojen fattades med anledning av blockaden och på grund av de skott som hördes i närheten. Macario Garcia Merino, representant för MULTI, påpekade att ”det misslyckade försöket att skicka en ny konvoj är ännu ett bevis på att inte ens den federala regeringen kan säkra inträdet i Copala”. Den autonoma kommunen i San Juan Copala kommer att be FN och Röda Korset om hjälp för att leverera de förnödenheter som konvojen tvingades lämna, uppger talespersonen Juan Albino Ortiz.

Motsättningarna i San Juan Copala har pågått under längre tid men har trappats upp under de senaste månaderna. Själva samhället har varit blockerat och avskuret från omvärlden sedan januari 2010. Den 27 april mördades Bety Cariño och Jyri Jaakkola när de deltog i den första humanitära karavanen och den 20 maj mördades Timoteo Ramirez, en av MULTI:s grundare, och hans fru Tleriberta Castro.

Den 15 juni talade vi från Kristna Fredsrörelsen med en av deltagarna i den senaste humanitära konvojen. Han uttryckte uppgivenhet och berättade för oss att han redan innan konvojen gav sig iväg hade haft en känsla av att den inte skulle nå sitt mål. Han upplevde att syftet med den omfattande polisnärvaron var att backa upp Ubisorts blockad, snarare än att underlätta för konvojen att ta sig fram till Copala,

Darinka Medina, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Chiapas.

Relaterade länkar

http://www.jornada.unam.mx/2010/06/12/ojaportada.html

http://www.educaoaxaca.org/images/stories/ua_oek_buero.pdf

http://www.apiavirtual.com/2010/06/13/un-grito-de-dolor-desde-el-fondo-de-mi-corazon-de-madre-triqui/

http://cciodh.pangea.org/?q=es/node/338

http://www.kaosenlared.net/noticia/san-juan-copala-mexico-hacer

http://www.kaosenlared.net/noticia/video-san-juan-copala-mexico-autonomia-prohibida