toppbild mexiko 2016
Guds tid eller regeringens?

Natten mellan den tredje och fjärde april ställde Mexiko om klockan till sommartid. Eller snarare det officiella Mexiko. Ute på landsbygden fortsätter livet i oförändrad rytm, och man måste vara tydlig då man stämmer möte med någon: menar du klockan tre enligt Guds tid eller regeringens?

I Guatemala ställer man överhuvudtaget inte om klockorna. Då Álvaro Colóm kom till makten var ett av hans första förslag att införa sommartid. Förslaget blev nedröstat med motiveringen att det skulle ge de kriminella en extra timme för att begå brott (jag måste erkänna att jag aldrig riktigt förstod resonemanget). Den utbredda misstron mot myndigheterna är någonting som de båda länderna har gemensamt.

Ett av de stora samtalsämnena i Mexiko just nu är den nya lag som kräver att alla mobiltelefonägare – i runda tal 83 miljoner – måste registrera sin telefon med namn och födelsedatum senast den 10 april 2010. Annars stänger telefonbolagen av linjen. Motiveringen är att hejda den lavinartade ökningen av utpressning och andra brott per mobiltelefon. Folk känner stor motvilja mot att bli registrerade, eftersom mexikaner i allmänhet inte litar på myndigheterna. Man har ännu i färskt minne den röstlängd omfattande 65 miljoner mexikaner som det privata uppgiftsbolaget ChoicePoint sålde vidare till USA:s immigrationsmyndigheter 2003. Förtroendet ökade inte precis, då det avslöjades att det räkneverk över antalet registrerade mobiltelefoner som tryggt tickade vidare på det statliga verkets Cofetels hemsida i själva verket inte hade något som helst att göra med antalet registreringar, utan byggde på en förutbestämd algoritm.

Då tidsfristen löpte ut den 10 april förblev över 24 miljoner mobiltelefoner, nästan 30%, oregistrerade. Inte nog med det: över 5200 mobiltelefoner har registrerats under namnet Felipe Calderón (Mexikos president). Tidningen La Jornada tolkar resultatet som en misstroendeförklaring: ”Om målet med hela denna cirkus var att skaffa Felipe Calderón en förstaplats inom något, så har man lyckats: han har nu fler mobiltelefoner än både Lula och Obama.”

Ida Asplund, Fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Chiapas